Мубарак е напуснал Кайро
Мубарак е напуснал Кайро / снимки: Reuters

Египетският президент Хосни Мубарак и неговото семейство са напуснали Кайро от военновъздушна база в покрайнините на града и са пристигнали в курорта Шарм ел Шейх на Червено море, съобщи телевизия "Ал Арабия", цитирана от световните агенции. Впоследствие местните власти в Шарм ел Шейх потвърдиха, че Мубарак е там, предаде АП.

Демонстрантите, които са се събрали около президентския дворец "Итихадия" скандират: "Долу Мубарак!". Ограденият с бодлива тел дворец се охранява от войници и танкове на Републиканската гвардия, посочва Ройтерс.

Стотици хиляди хора излязоха отново по улиците на населените места в Египет с призиви за незабавна оставка на президента, предаде ДПА. Антиправителствени демонстранти изпълниха за 18-ти пореден ден площад "Тахрир" в Кайро. Около 2000 протестиращи блокираха входовете на телевизията и радиото в столицата, като не позволяваха да се влиза или излиза от сградата.

Според "Ал Арабия" демонстранти се превзели няколко правителствени сгради в Суец, където станаха едни от най-кръвопролитните сблъсъци с органите на реда в началото на народните протести миналия месец. Хиляди са се събрали около президентския дворец "Рас ат Тин" в Александрия.

Демонстрации имаше и в южния град Луксор и в провинция Северен Синай, където хората скандираха "Долу Мубарак!, "Долу Сулейман!" и "Ние няма да си отидем, Мубарак да си ходи!". В Асют, главния град в Южен Египет, около 40 хиляди демонстранти, включително хора от съседните села, преминаха по улиците с призиви за оставка на Мубарак.

Около 1000 египтяни са нападнали и полицейски участък в северния град Ариш на Синайския полуостров, опитвайки се да освободят задържаните в сградата, предаде Ройтерс.

По-рано египетската армия призова за връщане към нормалния живот.

Мубарак е напуснал Кайро
netinfo

Армията подкрепи решението на Мубарак, който предаде част от своите правомощия на вицепрезидента Омар Сулейман, и се обяви за гарант на обещаните реформи, съобщи ИТАР-ТАСС. Военните заявиха, че "гарантират мирно предаване на властта" и отменяне на извънредното положение, въведено през 1981 г., "щом днешната криза приключи и Египет се върне към нормалния живот".

Командването се обяви за "свободни и справедливи президентски избори по-късно тази година по силата на поправките, внесени в конституцията от държавния глава", предаде БТА. Фактически армията застана на страната на президента и по този начин разсея всички слухове за възможен военен преврат в Египет, коментира нейното комюнике ИТАР-ТАСС.

Привърженици на египетския президент Хосни Мубарак и полицаи в цивилни дрехи нападнаха демонстранти, събрали се около президентския дворец в Кайро, предаде тв канал "Ал Джазира", цитиран от ИТАР-ТАСС. Гвардейците, охраняващи двореца, не са се намесили в сблъсъците на площад "Масър ал Гадид". На помощ на демонстрантите там потеглила група хора от площад "Тахрир". В Александрия също десетки хиляди демонстрантите се събират около президентския дворец Рас ат Тин. Преди това бе съобщено, че Мубарак не е в Кайро и затова демонстрантите сметнали, че той е в Александрия, посочва ИТАР-ТАСС. Протестиращи превзеха няколко правителствени сгради и в египетския пристанищен град Суец, предаде ДПА, позовавайки се на телевизия Ал Арабия.

Мубарак е напуснал Кайро
netinfo


Ройтерс цитира член на едно от младежките движения, които организират протестите, че демонстрантите ще превземат президентския дворец в Кайро. "Ние ще разполагаме с маса египтяни след края на петъчната молитва", каза 27-годишният Ахмед Фарук. По думите му армията ще остане неутрална и няма да напада демонстранти.

На площад "Тахрир" около два милиона души участваха в петъчната молитва. Масово богослужение имаше и в Александрия, където са се събрали над един милион души. Забележително е, че сред демонстрантите има не само мюсюлмани, но и християни.

Мубарак е напуснал Кайро
netinfo

Вече 18-и ден продължават протестите на площад "Тахрир" в Кайро, насочени срещу режима на президента Хосни Мубарак, управлявал 30 години. Точен брой на жертвите не може да бъде потвърден, но ООН обяви, че има данни за най-малко 300 убити. Мюсюлманските братя и други формации се обединиха в опозиционен фронт, начело с Мохамед ел Барадей. Те казаха, че искат да съставят правителство на националното единство без управляващата партия. Кабинетът на премиера Ахмед Назиф подаде оставка по нареждане на президента. Междувременно Мубарак назначи началника на разузнаването Омар Сулейман за вицепрезидент. Малко след това бе сформирано и новото правителство в Египет, ръководено от премиера Ахмед Шафик. Много страни изпратиха самолети, за да приберат работещите, гостите и туристите на Египет. Омар Сулейман одобри и план за създаване на специална комисия за промени в конституцията на страната. Мубарак обяви, че делегира пълномощията си на вицепрезидента Омар Сулейман, но остава президент до президентските избори през септември. Двусмислеността на това положение предизвика объркване по света. Всички, включително и протестиращите очакваха Мубарак да съобщи, че се оттегля. Решението на Мубарак означава, че в течение на няколко месеца Сулейман ще представлява Египет на световната сцена и ще осъществява вътрешната политика, а президентът ще остане гарант на конституцията. В речта си Мубарак потвърди, че няма да се кандидатира за нов президентски мандат.