Москва освободи от ареста руска домакиня, обвинена в държавна измяна
Москва освободи от ареста руска домакиня, обвинена в държавна измяна / Thinkstock/Getty Images

Руското следствие се съгласи да освободи от ареста Светлана Давидова, която бе обвинена в държавна измяна, след като позвънила в посолството на Украйна в Москва и казала, че руски войски вероятно са тръгнали към Източна Украйна, съобщи един от нейните адвокати, цитиран от Ройтерс.

Сергей Бадамшин се обадил по телефона в агенцията и съобщил, че Давидова е пусната да се прибере при семейството си, но са наложени ограничения върху движението й и обвинението срещу нея в държавна измяна си остава.

По-рано през деня в администрацията на руския президент Владимир Путин бе внесена петиция с призив към него Давидова да бъде освободена. Според Франс прес инициативата е подписана от близо 40 000 души. По-рано говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обеща тя да бъде разгледана.

Трийсет и седемгодишната Светлана Давидова, майка на 7 деца, включително двумесечно бебе, бе арестувана на 21 януари в жилището си във Вязма, на 240 км западно от Москва, и препратена в следствения арест в Лефортовския затвор по обвинение в държавна измяна. Давидова открито заема пацифистки позиции от самото начало на конфликта в Източна Украйна, посочва АФП. През април миналата година рускинята се обадила по телефона в украинското посолство и предупредила, че военната база във Вязма е опразнена, а войниците - изпратени според нея в Украйна.

Източник: БТА