Унгария
Унгария / БГНЕС

Над 100 хиляди потребители останаха без електричество в атлантическите провинции на Канада заради мощна буря, връхлетяла региона в четвъртък, съобщи телевизионният канал Си Ти Ви.

Най-силно са пострадали провинциите Нова Скотия и Ню Брънзуик, където заради скъсани електропроводи без електрозахранване останаха 99 000 потребители.

Мащабни аварии имаше също в провинциите Остров принц Едуард и Нюфаундленд и Лабрадор.

По данни на националното метеорологично бюро лошото време е съпроводени с обилни валежи, които са преминали в леден дъжд и снеговалеж.

На някои места сумата на валежа е надхвърлила месечната норма. В южната част на провинция Ню Брънзуик на остров Гран Манан са отчетени 79 мм валеж, а рекорден снеговалеж е паднал в градчето Покмауч в същата провинция, където за един ден е натрупало 58 см. сняг. Средно в региона дебелината на снежната покривка е между 10 и 45 см.

Лошото време е съпроводено и с ураганни ветрове, като на места поривите са достигали до 47м./сек. повалени са хиляди дървета, стълбове на електропроводи и съоръжения за поставяне на реклами. Има много отнесени покриви, на някои места вълните са изхвърлили на брега десетки яхти.

БГНЕС