Мнозинството от бразилските сенатори обявиха, че ще подкрепят продължаването на процеса на импийчмънт на президентката Дилма Русеф, съобщиха Франс прес и ТАСС. В хода на изказванията, предшестващи окончателното гласуване, 41 сенатори в 81-членната горна камара на бразилския парламента заявиха, че са за временно отстраняване на държавния глава от длъжност.

Междувременно в. "Естадо де Сао Пауло" съобщи, че бразилската президентка е прибрала всичките си лични вещи от кабинета в президентския дворец "Планалто" и ги е изпратила в резиденцията "Алворада", предаде Асошиейтед прес.

Сенатът на страната обсъжда дали да наложи импийчмънт на президентката. По-рано Върховният съд отхвърли искането на правителството да спре процедурата по импийчмънт.

Федералният съд на Бразилия отхвърли жалбата на президента Русеф

Русеф е изпратила в резиденцията книги и снимки на дъщеря си и на двамата си внуци. Според служители на президентството, скенерите за документи и машините за унищожаване на документи работят денонощно, съобщава вестникът. Президентската канцелария не е потвърдила данните от вестника, отбелязва АП.

Бразилската полицията използва сълзотворен газ след сблъсъци с поддръжници на Русеф, събрали се на шествие пред Сената в столицата, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.Поддръжниците на президентката са хвърляли димки и бутилки по полицаите. Няколко от тях са пострадали и са били отведени в болница.

Пореден обрат в отстраняването на Дилма Русеф

Протести на поддръжници на Русеф, искащи да се отмени процедурата по импийчмънта й, се състояха и в Сао Пауло и Рио де Жанейро. Противниците на Русеф също организираха свои шествия. Имаше няколко сблъсъци между двата лагера, но няма сериозно пострадали.

Процесът на импийчмънт срещу бразилската президентка има не толкова правни, колкото политически и икономически мотиви, заяви Мишаел Моалем, експерт по юриспруденция, цитиран от ТАСС. "Правителството е загубило не само обществената подкрепа, но и способността си да води диалог с депутатите", подчертава той.

Освен това икономическата ситуация в страната и скандалът около държавната петролна компания "Петролео бразилейро" ("Петробраз") без съмнение са помогнали на успеха на инициативата за импийчмънт, добавя експертът, който смята, че отстраняването й от поста държавен глава е несъразмерно наказание за провинението на Русеф.

Източник: БТА