/ БГНЕС
Милиони мексиканки отказаха да отидат на работа в знак на протест срещу насилието над жените, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Целта на стачката под наслов "Един ден без жени" е да покаже какво би се случило, ако жените спрат да участват в обществения живот. Акция бе организирана след масови протести в неделя по случай Международния ден на жената. По официални данни в протестното шествие в столицата Мексико са участвали 80 000 жени.

Южнокорейките отказват да имат деца в знак на протест

Целта на жените е да дадат на своите колеги, шефове, приятели, съпрузи и в някои случаи деца повод да се замислят за отсъствието на всяка работеща жена. Става дума за това "да покажем колко ценни сме ние жените в социално отношение, какъв принос даваме и какво би станало, ако някой ден ни няма - като домакини, работници, потребители", каза 40-годишната собственичка на хлебарница в столицата Мексико Лувия Флорес Гомес. Тя заяви, че пекарната ѝ, в която работят само жени, ще бъде затворена по време на стачката, но служителките й ще получат надницата си. По думите ѝ хлебарницата ѝ ще пострада финансово, но е важно да се привлече вниманието върху всички начини, по които жените в Мексико са подложени на насилие - убийства, безследни изчезвания, изнасилвания, дискриминация у дома и на работното място и липса на равни възможности.
 


В северния град Сиудад Хуарес заводите бяха необичайно тихи без работничките. Мениджърът на завод за електронни части за автоматични врати Луис Карильо каза, че ако подобен протест продължи по-дълго, това би нанесло сериозни загуби, но добави, че фирмата подкрепя своите работнички и смята тези протести за нещо положително.

Феминистки чистят улиците на Париж от „патриархалния вирус“

В протестите участваха служителки на външното министерство, журналистки, работнички. Президентът Андрес Мануел Лопес Обрадор преди това заяви, че правителствените служителки са свободни да участват в стачката.
 


В Мексико по официални данни миналата година са били убити 3825 жени, или средно по 10 на ден, със 7% повече, отколкото през 2018 г. Хиляди други пък са изчезнали безследно през последните години.

Според публикувана в края на миналата седмица анкета 67% от мексиканците подкрепят стачката, а 57% от жените изявяват готовност да участват в нея.

Подобни стачки бяха организирани и в Чили, където жени участваха в протест пред президентството в столицата Сантяго. Според организаторите в демонстрацията са участвали два милиона души, а според полицията - 150 000. В Аржентина, откъдето тръгна това протестно движение, десетки хиляди жени се събраха пред парламента с искане за узаконяване на абортите и край на убийствата на жени.
БТА