/ iStock
Мащабното прехвърляне на богатство набира скорост, тъй като милиардерите все по-често натрупват огромните си състояния с наследство, а не с предприемачество, показва проучване на швейцарския банков гигант UBS.

През последните десетилетия броят на милиардерите нарасна, като възходящата предприемаческа дейност в областта на технологиите и други области доведе до нови членове на клуба на свръхбогатите.

Но в деветия си годишен доклад за милиардерите в света UBS отбелязва значителна промяна в начина, по който се създава и увеличава това състояние. "Наследниците на милиардери стават все по-значими", казва Бенджамин Кавали, ръководител на отдела за стратегически клиенти в UBS Global Wealth Management, в предговора към доклада, предава АФП.

Милионерът, който иска да плаща повече данъци

"Тазгодишният доклад установи, че повечето милиардери, натрупали богатство през последната година, са го направили чрез наследство, а не чрез предприемачество", добави той в изявление.

"Това е тема, която очакваме да се засили през следващите 20 години, тъй като повече от 1000 милиардери ще предадат на децата си около 5,2 трилиона долара". Тази прогноза, според UBS, се базира на очакваното натрупано богатство на днешните милиардери, които са на възраст над 70 години.

"След рязкото нарастване на предприемаческата активност, на което станахме свидетели през последните няколко десетилетия, много основатели на фирми вече остаряват и предават богатството си на следващото поколение", се казва в проучването.

Проучването посочва, че към април тази година в света е имало 2544 милиардери, като през предходната година броят им е нараснал със седем процента. След като през предходната година общото им състояние е намаляло, между април 2022 г. и април 2023 г. богатството на милиардерите е нараснало с девет процента до 12 трилиона долара, сочи проучването.

Новите милиардери включват 53 наследници, чието натрупано наследство възлиза на 150,8 млрд. долара, надхвърляйки 140,7 млрд. долара общо състояние на 84-те нови самостоятелни милиардери в списъка, се казва в него.

UBS обяснява тази промяна отчасти с потиснатия пазар на първични публични предлагания до 2022 г. и през 2023 г., който ограничава възможностите на предприемачите да осребрят стойността на своя бизнес. 
БГНЕС