/ БТА
Рекордната инфлация и покачването на цените на енергията през последните десетилетия се дължат на факта, че Европа е „в състояние на война“, заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис в интервю за Capital.gr.

„Положението е наистина трудно. Трудно за световната икономика, трудно за европейската икономика, трудно за гръцката икономика, тъй като сме изправени пред инфлационна заплаха, с която не сме се сблъсквали в Европа от 40 години. Трябва да повторим, за да разберат гражданите че ние сме във война, Европа е във война и последствията, за съжаление, от тази руска инвазия в Украйна сега се усещат в целия спектър на икономическата дейност“, каза Мицотакис.

По думите му, правителството на южната ни съседка има задължението да се намеси в рамките на бюджетния капацитет, за да смекчи въздействието на повишенията на цените на всички нива върху разполагаемия доход.

Той каза, че на заседание на Министерския съвет във вторник ще обявят допълнителен помощен пакет за населението и бизнеса във връзка с поскъпването на горивата за следващите три месеца.

„Говорим за увеличени субсидии за потребление от 60 литра на месец спрямо това, което плащахме за последното тримесечие“, посочи премиерът.

В същото време, според Мицотакис, гръцката икономика днес е много по-сигурна и на много по-здрава основа, отколкото когато сегашното правителство е дошло на власт.
Мицотакис каза, че няма индикации, че инфлацията ще бъде придружена от възможна рецесия.

„Бих казал обратното – изобщо не бих се изненадал, ако гръцката икономика в крайна сметка расте с по-бързи темпове, отколкото прогнозират чуждестранните рейтингови агенции, Европейският съюз и Международният валутен фонд. Казвам това, защото имаме много обнадеждаващи новини от туризма, а също и от сферата на инвестициите, така че съм умерен оптимист, че ще имаме добър, устойчив растеж през 2022 г. Още през 2021 г. бяхме много приятно изненадани, далеч надминавайки прогнозите, направени в началото на годината“, каза премиерът.

Русия започна военна операция в Украйна на 24 февруари. Скоро след началото на руската специална операция в Украйна западните страни започнаха да налагат санкции срещу Руската федерация, по-специално върху руските енергийни ресурси. Шестият пакет предвижда постепенното въвеждане на ембарго върху вноса на петрол от Руската федерация. Забраната ще засегне само доставките по море, а нефтът, идващ през нефтопровода „Дружба“, не подлежи на ограничения. В бъдеще Европа не изключва въвеждането на седми пакет, който може да включва ембарго върху доставките на руски газ. Вече бяха въведени ограничения върху вноса на руски въглища и други суровини.