/ iStock
Марихуана, екстази, кокаин и амфетамин са четирите най-търсени и най-използвани наркотици в Република Северна Македония, съобщава македонският Слободен печат. Цената на марихуаната на черния наркопазар се е увеличила с над 40 процента през последните месеци в сравнение със същия период на миналата година.

Увеличила се е употребата на марихуана и на наркопазара в Европа.

Според най-новите данни на Европейския център за мониторинг на наркотиците употребата на канабис се е увеличила по време на пандемията, а употребата на екстази e намаляла. Това се свързва със стоенето в къщи и затварянето на нощните клубове.

Според проучване, обхванало 2174 граждани от Албания, Косово, Черна гора, Северна Македония и Сърбия, употребяващи наркотици, 91 процента от анкетираните са казали, че са използвали канабис през последните 12 месеца, 38 на сто - кокаин, 22 процента - екстази и 20 процента - амфетамин.

Около една трета от анкетираните - 32 процента са казали, че са използвали повече канабис, а 34 процента са използвали по-малко екстази. Най-чести мотиви за употреба на канабис били релаксирането и като помощ за заспиване.
БТА