/ БГНЕС
Групата на 20-те водещи индустриализирани държави не успя да постигне съгласие по конкретни цели за климата във вчерашния първи ден от двудневната си среща в Рим, предаде ДПА

Лидерите на Г-20 се опитаха да определят конкретни цели за климата в подготовката за срещата на върха КОП26, която започва днес.

В своята встъпителна реч италианският премиер Марио Драги призова за по-голямо международно сътрудничество по неотложни въпроси. "Мултилатерализмът е най-добрият отговор на проблемите, пред които сме изправени днес", каза той.

Въпреки това проект на окончателно комюнике, видян от ДПА към края на деня, съдържаше по-малко конкретни изявления за климата, отколкото по-ранна версия.
Предишният документ говореше за незабавни действия, които бяха изтрити от по-късната версия и заменени с планове за смислени и ефикасни действия за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий, в съответствие с Парижкото споразумение за климата.

Освен това не беше постигнат напредък при определянето на цел за въглеродна неутралност, показа по-късният проектодокумент. Въпреки че първоначално целта трябваше да бъде поставена за 2050 г., в текста се споменава по-общо средата на века.

Не беше постигнато споразумение и за конкретен график за постепенното премахване на субсидиите за изкопаеми горива, въпреки че първоначално беше спомената 2025 г.
Окончателната декларация трябва да бъде приета днес.

Преди разговорите генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди, че борбата срещу изменението на климата може да бъде загубена, ако Г-20 не се намеси по-активно.

Лидерите изглежда са постигнали по-голям напредък в разговорите си за пандемията.

Италия, тазгодишната страна домакин на Г-20, беше една от най-силно засегнатите страни от избухването на ковид в Европа миналата година.

Г-20 планира да създаде механизъм за финансиране, за да се подготви за бъдещи пандемии и да гарантира, че светът е по-добре подготвен за всякакви бъдещи огнища, заяви германската канцлерка Ангела Меркел.

Преди разговорите ръководителят на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус поиска по-големи усилия за противодействие на пандемията. "Колко още ще умрат при тази и бъдещи епидемии" попита той. "Отговорът е във вашите ръце".

Той призова Г-20 бързо да предостави даренията за ваксини, които бяха обещани, и да подкрепи производството на ваксини в Африка.

Китайският лидер Си Цзинпин, който участва в преговорите чрез видеовръзка, лобираше за изключения от патентите за ваксини. Си каза, че Световната търговска организация трябва да насърчава трансфера на технологии към развиващите се страни, като призова за навременно решение. Си също така призова за взаимно признаване на ваксините, призив, повторен от руския президент Владимир Путин. Много европейски страни не признават ваксинацията с руския препарат "Спутник V".

През първия ден на разговорите бяха обсъдени и други критични въпроси.

Лидерите одобриха глобална реформа на корпоративния данък. "Историческото споразумение" ще сложи край на пагубната надпревара за намаляване на корпоративните данъци, каза министърката на финансите на САЩ Джанет Йелън.

Сред присъстващите на срещата бяха лидери като американския президент Джо Байдън, докато други като Путин се присъединиха чрез видеовръзка.

Германия беше представена от Меркел, която участва последната си среща на върха на Г-20. Към нея се присъедини и нейният предполагаем приемник Олаф Шолц, като демонстрация на приемственост пред международните партньори на Германия.
БТА