Либийските сили за сигурност убили десетки протестиращи в Бенгази
Либийските сили за сигурност убили десетки протестиращи в Бенгази / Reuters

Либийските сили за сигурност са убили десетки протестиращи в Бенгази срещи режима на Муамар Кадафи. Данните за броя на жертвите обаче се разминават. Според правозащитната организация "Амнести интернешънъл" силите за сигурност са застреляли поне 46 души през последните три дни. Според правозащитната организация „Хюман райтс уоч" пък убитите при протестите са най-малко 84-ма.

Източници на "Амнести интернешънъл" от болницата Ал Джала в Бенгази съобщават за поне трима убити вчера освен 28-те убити и над 110 ранени при протестите в града предишния ден. При протестите в съседния град Бейда в Деня на гнева завчера според местни правозащитници са убити най-малко 15 души. Според източниците от болницата в Бенгази най-често причина за смъртта били огнестрелни рани. Либийски лекар от болницата в Бенгази преброил 35 тела, приети само вчера следобед. Очевидци му разказали, че повечето от жертвите били от опит за протест пред резиденцията на либийския лидер Муамар Кадафи при посещенията му в града. Охраната стреляла отвътре срещу демонстрантите.

Оценката на „Хюман райтс уоч" за броя на жертвите се основава на телефонни
разговори с медицински персонал и очевидци, посочи базираната в Ню Йорк организация в уебсайта си. "Силите за сигурност на Кадафи стрелят по либийски граждани и убиват мнозина само защото искат промени и отговорност" от властите, изтъкна Джо Сторк, представител на „Хюман райтс уоч" за Близкия Изток и Северна Африка. Той подчерта, че либийските власти трябва да позволят на мирно протестиращите граждани да изразят мнението си.

Либийският главен прокурор Абделрахман ал Абар нареди да се разследва насилието срещу демонстранти против режима. Той е наредил да започне разследване за причините и равносметката от събитията в няколко града и призова да се ускорят процедурите за осъждане на виновните за убийства или грабежи, заяви източник, пожелал анонимност.

Безредиците са ограничени в района около Бенгази, където традиционно подкрепата за Кадафи е слаба. Няма достоверна информация за протести другаде, съобщават световните агенции. Достъпът до интернет обаче бе блокиран през нощта в Либия, съобщи американската компания "Арбър нетуъркс", специализирана в наблюдението на трафика в интернет. Катарската телевизия "Ал Джазира" съобщи, че сигналът й е заглушаван на различни честоти в Либия, а сайтът й също е блокиран, предаде Ройтерс.

Източници на Ройтерс от Бенгази, заявиха, че Саади Кадафи, син на либийския лидер и бивш професионален футболист в Италия, е поел командването на силите за сигурност в града. Със сигурност няма национално въстание, заяви по телефона за Ройтерс Номан Бенотман, бивш опозиционен ислямист, живеещ във Великобритания, който понастоящем е в Триполи. Според него Либия не може да бъде сравнявана с Египет или Тунис. Кадафи ще се бори до последния миг, заявява още той.