Лекари без граници прекрати работата си в затвори в Либия заради мъчения
Лекари без граници прекрати работата си в затвори в Либия заради мъчения / снимка: Reuters, архив

Хуманитарната агенция "Лекари без граници" прекрати дейността си в затвори в либийския град Мисрата, защото служителите й били карани да "кърпят" арестанти, които били измъчвани, за да могат те да бъдат подложени на нови изтезания, предаде Ройтерс.

Мисрата е на 200 км източно от либийската столица, където бяха едни от най-жестоките битки в конфликта. Агенцията съобщи, че целта й е да лекува ранени арестанти, но вместо това от нея се искало да лекува хора с пресни рани от изтезания.

"Носят ни пациенти, по средата на разпит, за лечение, за да може да ги преведем в състояние за следващи разпити", каза генералният директор на "Лекари без граници" Кристофър Стоукс, предава БТА. "Това е неприемливо. Ролята ни е да осигурим лекарски грижи на пострадали във войната и болни арестанти, а не непрекъснато да третираме едни и същи пациенти между едно изтезание и следващото", каза той.

Агенцията съобщи, че е повдигнала въпроса пред властите в Мисрата и пред националната армия. "Не бяха предприети никакви действия", каза Стоукс. "Затова решихме да прекратим лекарската си дейност в центровете за задържане", добави той.

Правозащитната група "Амнести интернешънъл" съобщи, че много бойци и предполагаеми поддръжници на бившия либийски режим са били измъчвани до смърт в центрове за задържане, предаде Франс прес. Организацията отбеляза, че това се е превърнало в широкоразпространена практика.

Много задържани са починали в ръцете на въоръжени милиции във и около Триполи и Мисрата при обстоятелства, които предполагат, че те са били изтезавани, се посочва в изявление на групата. "Амнести интернешънъл" твърди, че мъченията са извършени от военни и полицейски сили, както и от въоръжени милиции, действащи извън всякаква правна рамка.