Анджей Дуда, досегашният полски президент, който бе преизбран вчера на втория тур на президентските избори в Полша, е ключова фигура за управляващата консервативна партия "Право и справедливост", предаде Франс прес.

Победата на Дуда, въпреки относително ограничените правомощия на полския президент, гарантира стабилност на политическия проект на партията "Право и справедливост" през следващите пет години.

Полша ще избира нов президент на фона на силно партийно разделение

Дуда победи с крехка преднина своя съперник на президентските избори, кмета на Варшава, еврофила и либерал Рафал Тшасковски, както стана ясно от официалните резултати от вота. По тази причина преизбирането на Дуда не може да бъде смятано за голям успех: при 99,97 процента преброени бюлетини, досегашният държавен глава печели 51,21 процента от гласовете, а Тшасковски - 48,79 процента. 

Според експертите Дуда е спечелил изборите с гласовете на традиционната и католическата Полша, Полша на провинциите и малките села, а Тшасковски е получил гласовете на проевропейски настроените и либералните поляци от големите и средно големите градове.

Дуда, юристът консерватор на 48 години, който бе избран за първи път за президент през 2015 г., рядко се противопоставя на инициативите на партията на Ярослав Качински, отбелязва Франс прес.

Дуда завършва право през 1996 г. Той се сближава с партията "Право и справедливост" към 2005 г., когато формацията на Ярослав Качински формира своето първо правителство. 

Полският президент иска конституционна забрана гей двойки да осиновяват деца

През 2011 г. Дуда е избран за депутат в полския парламент, а през 2014 г. - за евродепутат. Той обаче добива истинска популярност след определянето му от Ярослав Качински за кандидат-президент на "Право и справедливост".

Дуда сериозно разкритикува Европейската конвенция за домашното насилие, опложданията "ин витро" и "ЛГБТ идеологията", която според него е "по-разрушителна от комунизма" - изявление, което провокира демонстрации в Полша и в чужбина, припомня Франс прес.

Президентът открито демонстрира привързаността си към католическата вяра и към традиционното семейство, изказва се в подкрепа на още по-строго полско законодателство срещу абортите, което и сега е едно от най-строгите в Европа.

Дуда подкрепя политиките на "Право и справедливост" в социалната сфера, сред които е и отпускането на месечни детски надбавки от по 500 злоти (110 евро) за всяко дете.

Във външната политика Дуда е привърженик на засилването на отношенията с НАТО и САЩ. Той изрази задоволството си от решението на алианса и Вашингтон да разположат свои войски в Полша в отговор на политическата агресия на Русия в Украйна, отбелязва Франс прес.
БТА