Кофи Анан подаде оставка като посланик на ООН за Сирия
Кофи Анан подаде оставка като посланик на ООН за Сирия / Reuters

Бившият генерален секретар на ООН Кофи Анан се оттегля в края на месеца от поста посредник на ООН и Арабската лига в 17-месечния конфликт в Сирия, предадоха световните агенции. Това е поредният знак, че изгледите за дипломатическо решение на конфликта са нищожни, отбелязва Асошиейтед прес.

Кофи Анан цитира като един от мотивите за решението си разногласията и взаимните обвинения в 15-членния Съвет за сигурност на ООН.

"Милитаризирането на конфликта и липсата на единодушие в Съвета за сигурност напълно промениха ролята ми", заяви Анан пред репортери в Женева. По думите му той не е получил необходимата подкрепа за мисията си заради разкола в международната общност. "Всичко това усложни работата ми", отбеляза той.

Анан заяви, че очаква планът му от 6 точки да продължи да се изпълнява и след неговото оттегляне, както и че Групата за действие за Сирия ще продължи да съществува. Той отбеляза обаче, че приемникът му може да опита нов подход за решаване на кризата.

Кофи Анан заслужава пълното ни възхищение за самоотвержения начин, по който използва невероятните си умения и престиж за тази много трудна и потенциално неблагодарна задача, заяви генералният секретар на ООН Бан Ки-мун. Той каза, че заедно с генералния секретар на Арабската лига разговарят как най-бързо да се намери негов заместник.

"Продължавам да съм убеден, че следващи кръвопролития не са решение", каза Бан. По думите му всеки изминал ден на жертви ще затрудни намирането на решение и ще донесе още страдания на страната и опасност за региона, посочва БТА.

Руският посланик в ООН Виталий Чуркин каза, че Москва съжалява за решението на Анан. Той отбеляза обаче, че Анан има още един месец от мандата си, който може ефективно да използва за постигане на целта си за спиране на насилието.

Междувременно арабските страни се отказаха от искането си сирийският президент Башар ал Асад да се оттегли от властта в поредния проект за символична резолюция на Общото събрание на ООН, която трябва да бъде гласувана в петък, предаде Асошиейтед прес.

Текстът вече не призовава също други държави да наложат санкции на Сирия заради гражданската война там.

Проекторезолюцията среща съпротива по тези точки от страни като Бразилия, Русия, Индия и Китай.

Пожелал анонимност дипломат от Съвета за сигурност на ООН каза, че липсата на подкрепа от тези страни би разклатило доверието в резолюцията сред много развиващи се страни.