Ухан, Китай
Ухан, Китай / Gulliver/Getty Images
Високопоставени китайски представители представиха днес обемист доклад за реакцията на Китай на коронавирусната пандемия, като защитиха действията на правителството и казаха, че то е разпространило информацията за заразата навреме и по прозрачен начин, предаде Асошиейтед прес.

Ма Сяовей, председател на Националния комитет по здравеопазване, заяви днес, че медийните публикации, в които се казва, че в началото китайското правителство не е споделяло информация за генома на вируса, "сериозно противоречат на фактите".

Разследване на АП установи, че китайските държавни лаборатории още през януари в продължение на седмица са разпространявали из Китай генетична карта на вируса, като са забавили идентифицирането му в други страни и не са споделили нужната информация за разработването на тестове, лекарства и ваксина.

Ма не коментира констатациите на АП и каза само, че на ранния етап от разпространението е имало много неизвестни и е отнело време събирането на доказателства, за да бъдат определени характеристиките на новия вирус. "Китайското правителство не е забавяло или прикривало нещо", заяви той и добави, че на световната общност е била незабавно предоставена съществена информация за вируса, което е било "важен принос" в превенцията и контрола на епидемията по света.

В доклада се възхвалява успехът на Китай, успял за около два месеца да сведе до едноцифрено число дневния ръст на новозаразени в провинция Хубей и нейната столица Ухан, което е окачествено като "решаваща победа".

В публикуваната днес Бяла книга "Борбата с Ковид-19. Действията на Китай" се посочва, че лечението на един пациент с пневмония, предизвикана от новия коронавирус, струва на страната средно 23 хиляди юана (ок. 3200 долара), предаде ТАСС. Средните разходи за лечението на пациент в тежко състояние надхвърлят 150 хиляди юана (ок. 21 200 долара), а в в критично тежки случаи възлизат на повече от един милион юана (ок. 141 хиляди долара). "Всичко се покриваше от държавата", пише в документа. Към 31 май централното и регионалните правителства на Китай са отпуснали за лечение на пациенти, профилактика и други мерки, свързани с пандемията, общо 162,4 милиарда юана (около 22,9 милиарда долара), се казва в Бялата книга.
БТА