Кандидатът на опозиционната революционна партия в Мексико печели изборите за президент
Кандидатът на опозиционната революционна партия в Мексико печели изборите за президент / снимка: Reuters

Енрике Пеня Нието от опозиционната Институционно-революционната партия (ИРП), управлявала Мексико без прекъсване от 1929 г. до 2000 г., печели президентски избори, съобщи Асошиейтед прес. Три екзит полс отреждат на 45-годишния адвокат около 42 процента от гласовете.

Кандидатът на левицата Андрес Мануел Лопес Обрадор получава 31 процента. Трета е кандидатката на управляващата партия Национално действие на досегашния президент Фелипе Калдерон - Хосефина Васкес Мота, която е подкрепена от 23 процента от избирателите.

Мота, която бе първата жена кандидат за президент на голяма партия, призна поражението си.

Официалните резултати от гласуването се очакват в следващите часове. Ако те потвърдят данните на социологическите проучвания на изхода от избирателните секции, Нието ще е новият президент, тъй като в Мексико няма втори турове. Победителят ще встъпи в длъжност на 1 декември и ще заема поста 6 години.

По-късно ще станат известни също имената на 128 сенатори и 500 депутати в долната камара на парламента, допълва БТА.

Председателят на предизборния щаб на ИРП Луис Видегарай заяви за телевизия Миленио, че партията ще има мнозинство в Сената, а вероятно и в долната камара на Конгреса.

ИРП се завръща начело на управлението на Мексико след 12 години, водена от Нието, който обеща да отвори държавната петролна компания Пемекс за чужди инвеститори, да повиши приходите и да либерализира трудовия пазар.

След 12 години в опозиция, последвали 70 години в ролята на управляваща сила, Институционно - революционната партия /ИРП/ както изглежда се връща на власт, посочва италианският в. "Република". Нейният кандидат за президент, 45-годишният бивш губернатор на щата Мексико и приближен до Опус деи Енрике Пеня Нието е на път да спечели президентския вот. Телегеничен, многодетен татко /две от децата му са от извънбрачни връзки/ с вид на актьор от мексиканска сапунка, Пеня Нието е мистерия от политическа гледна точка. Но неговият успех на изборите е последица от неговата настойчива телевизионна кампания, която постепенно успя да убеди електората, че точно той е човекът, от когото се нуждае Мексико. Не толкова програмата и обещанията на новия президент станаха причина той да бъде избран на този пост, колкото разочарованието от управлението на Фелипе Калдерон, посочва изданието.

Изборите бяха ясен вот на недоверие за Калдерон и за неговата партия Национално действие, посочва в. "Вашингтон пост". Кандидатката на Национално действие Хосефина Васкес Мота е едва на трето място в битката за президентския пост, според частичните резултати. Пеня Нието успя да убеди избирателите, уморени от войната на наркокартелите и от забавянето на икономическия растеж, че точно той ще направи Мексико една по-просперираща, по-сигурна и по-справедлива страна, допълва изданието, но припомня, че управлението на партията на Пеня Нието навремето бе смятано за "перфектната диктатура".

Кампанията за тези избори беше белязана от обвинения за измами, посочва в. "Фигаро". Най-често срещаното беше за купуване на гласове, като този път според противници на ИРП, бъдещите нови управляващи са подобрили техниките си за измами. Купувачите на гласове вече искат техните клиенти да снимат бюлетината, която подават, преди да им заплатят втората част от обещаната сума, пише френското издание.

Мексиканските гласоподаватели се обърнаха към партията, която едно време управляваше страната с авторитарна хватка, посочва в. "Ню Йорк таймс", като се позовава на първите резултати от изборите. Пеня Нието пък успя да използва влиянието на телевизията и разочарованието на гласоподавателите от посоката, в която вървеше Мексико, за да победи както съперника си от редиците на консерваторите, така и кандидата на партията, който почти щеше да бие консерваторите на последните избори, посочва вестникът.