/ Guliver/Getty Images
Според американски генерал предстоящата среща Тръмп-Ким е "позитивен знак", но не и пробив в сферата на отбраната
Предстоящата среща между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун е "позитивен знак", но военните позиции на Пхенян остават до голяма степен непроменени, заяви американският генерал Робърт Ейбрамс, командващ силите на САЩ в Южна Корея, цитиран от ДПА.

"Армията на Северна Корея остава заплашителна и опасна, без забележими изменения на структурата на живата сила, оперативната готовност или нападателния потенциал" през последната година, каза генерал Робърт Ейбрамс. Дипломатическият процес "със сигурност предлага алтернатива на положението, съществувало през 2017 г.", каза той пред Сенатската комисия по отбрана.

Тръмп за Ким Чен-ун: Между нас има чудесна химия, харесвам го и той ме харесва

Адмирал Филип Дейвидсън, командир на американското Индийско-тихоокеанско командване, се съгласи с неотдавнашна оценка на служители на американското разузнаване, които заявиха, че Северна Корея едва ли напълно ще се откаже от ядрените си оръжия.

"Смятаме, че е малко вероятно Северна Корея да се откаже от всичките си ядрени оръжия или капацитет за производството им, но иска да договори частична денуклеаризация в замяна на отстъпки от САЩ и международната общност", каза Дейвидсън в изслушването пред комисията.

Виетнам - земя на компромиса, подходяща за срещата на върха между Тръмп и Ким

Очаква се Тръмп да се срещне с Ким в края на месеца във Виетнам. Това ще е втората им среща за една година.

Guliver/Getty Images

Някои сенатори изразиха опасения за намаляването на общите военни учения с Южна Корея, както и за напрежението между съюзниците на САЩ - Сеул и Токио. Ейбрамс каза, че значителното намаляване на общите учения е помогнало да се отвори поле за дипломация.

Тръмп няма да позволи на Ким да наруши обещанията си за разоръжаване

Дейвидсън предупреди, че Китай и Русия искат да разпространят влиянието си и потенциално да застрашат формирания от САЩ ред в Азиатско-тихоокеанския регион.
БТА