Изпълнителният съвет на ЮНЕСКО поиска от Бокова да връчи спорна награда
Изпълнителният съвет на ЮНЕСКО поиска от Бокова да връчи спорна награда / Sofia Photo Agency, архив

Изпълнителният съвет на Организацията на ООН за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) поиска след гласуване генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова все пак да връчи спорна награда, финансирана от Екваториална Гвинея и "замразена" от 2010 г. заради съпротивата на западни държави и на неправителствени организации, предаде Франс прес.

Резолюцията бе приета с 33 гласа "за" от общо 58 страни членки на съвета.

Ирина Бокова, която е против наградата, заяви, че отново ще направи правна консултация по въпроса.

Юридическата служба на ЮНЕСКО заяви по-рано, че призът е невалиден заради промени във финансирането му, пише БТА.

Наградата на стойност три милиона долара бе учредена през 2008 г. На фона на полемиките и поради липса на консенсус тя така и не бе присъдена никога и на практика е спряна от 2010 г.

Много неправителствени организации надигнаха глас срещу наградата заради обвиненията в корупция и нарушаване на човешките права срещу президента на Екваториална Гвинея Теодоро Обианг Нгема, който управлява с желязна ръка малката държава в Западна Централна Африка от 1979 г. В отговор на критиките правителството на Екваториална Гвинея реши отличието да бъде финансирано не от фондацията на президента, а от държавния бюджет, и да носи името на страната, а не на Обианг.

Екваториална Гвинея е третият производител на петрол в Африка, южно от Сахара. По-голямата част от населението на страната, което е под един милион души, обаче живее в бедност.