Ив Льотерм се отказа да състави коалиционно правителство в Белгия
Ив Льотерм се отказа да състави коалиционно правителство в Белгия / снимка: БГНЕС

Ив Льотерм, председател на коалицията Християндемократи и фламандци - Нов фламандски алианс, натоварен от белгийския крал Албер Втори с мандата да състави коалиционно правителство, се отказа от тази мисия, предадоха световните агенции.

Коалицията на Льотерм спечели най-много места /30/ в новата долна камара на белгийския федерален парламент на изборите на 10 юни. Председателят на партията победителка на изборите беше натоварен с мандата да състави коалиционен кабинет, тъй като неговата коалиция не разполагаше с необходимото мнозинство сама да формира правителство. Льотерм се опита в продължение на 174 дни да се справи с възложената му задача и да състави кабинет от четири партии - неговата коалиция, още една фламандска партия и две партии на френскоезичното население на Белгия. Той обаче не успя да постигне съгласие с френскоезичните партии по програмата си за реформа на белгийските институции, която да доведе до по-голяма автономия на фламандците в Белгия.

Льотерм беше отправил и три конкретни въпроса към трите партии, с които неговата коалиция преговаряше за съставянето на кабинет. Първият касаеше обсъждането на бъдещето на белгийската държава в рамките на парламентарен конвент. Вторият въпрос беше дали партиите в бъдещия коалиционен кабинет биха се съгласили трите белгийски автономни района - Фландрия, Валония и Брюксел, да имат в бъдеще още по-голяма данъчна автономност. Третият въпрос беше дали партиите биха приели улесняване в белгийския федерален парламент на процедурите за взимането на решения за реформа на белгийската държава. На поставените въпроси двете партии на френскоезичното население на Белгия - Реформисткото движение и Демократично-хуманистичен център, с които преговаряше Льотерм, отговориха уклончиво. Втората партия дори пропусна да даде конкретни отговори да някои от въпросите. Така преговорите се провалиха и Льотерм обяви, че се отказва от възложения му мандат.

По-късно Льотерм ще уведоми белгийския крал за решението си и след това ще говори и пред парламента.

Отказът на Льотерм от мисията да състави кабинет ще доведе до задълбочаване на кризата в Белгия, която шест месеца след изборите за федерален парламент все още няма ново правителство. Кризата вече породи спекулации, че Белгия ще се разпадне на няколко части.