/ getty images
Влизаме в много опасна фаза - повече насилие, повече противоречия, нарастваща политическа нестабилност, смята Рут Бен-Гиат
Влизаме в много опасна фаза. Повече насилие, повече противоречия: Американският историк Рут Бен-Гиат очаква нарастваща политическа нестабилност в САЩ след напускането на Доналд Тръмп като президент.

Интервю на Роланд Нелес, Der Spiegel

Рут Бен-Гиат е професор по история и италиански изследвания в Нюйоркския университет. Издала е няколко книги за автократите, фашизма и пропагандата. Съвсем наскоро тя публикува книгата Strongmen ("Властелини"), която, наред с други неща, се занимава с възхода на Бенито Мусолини.

“Шпигел": Професор Бен-Гиат, разгневена тълпа нахлува в Капитолия на САЩ, Доналд Тръмп отдавна отказва да признае поражението си; той се опитва да сплаши държавните служители в Джорджия. Колко щети нанася Тръмп на американската демокрация?

Рут Бен-Гиат: Програмата на Доналд Тръмп от самото начало беше да свали американската демокрация. Ето защо той се е обградил с толкова много хора с дългогодишен опит в антидемократични действия - от Пол Манафорт и Роджър Стоун до Стивън Банън, крайнодесен пропагандатор и защитник на унищожаването на „административната държава“.

Сенатът ще разгледа импийчмънта на Тръмп след встъпването на Байдън

Шокиращата гледка на нападението над сградата на Капитолия и фактът, че на нахлулите е било позволено да влязат и след това да си тръгнат, сякаш нищо не се е случило, е доказателство за сътрудничеството на Тръмп с крайнодесните, антиправителствените сили и част от полицията.

Вероятно той скоро ще напусне поста си, но вредата, която е причинил на политическата култура на нашата демокрация, едва сега започва да се изчислява.
 
- Изучавали сте тирани и автократи по целия свят, а също и в историята. Виждате ли прилики между другите автократи и начина, по който Тръмп действа?

- За съжаление на Америка, да. Когато изследвах книгата си Strongmen, бях доста изненадана колко много прилики в личностните черти и стила на управление има между Доналд Тръмп и хората, управлявали през други епохи.
 

Разделям историята на авторитаризма на три периода. Фашисткият период приключва през 1945 г., след това настъпват военни преврати като в Чили.

Днес, в третия период, авторитаризмът работи по различен начин. Например има по-малко еднопартийни държави.
 

Но личностите са подобни на това, което бяха - импулсивност, необходимост да контролират всичко и всички, подбуждането към насилие, корупцията, превръщането на правителството в механизъм за увеличаване на собствената сила и печалба.

Нанси Пелоси: Тръмп е опасен за САЩ и трябва да бъде отстранен от длъжност

- Поддръжниците на Тръмп казват: други модерни автократи започват завоевателна война или вкарват противници в затвора, което Тръмп не е направил.

- Да, това е често срещано възражение. Хората ми казват: „как можете да наречете Тръмп автократ, той не е правил същите неща като Владимир Путин или Реджеп Ердоган“.

Но Путин е на власт от цели 20 години, Виктор Орбан в Унгария е на власт от десет години. На лидерите отнема време да унищожат или опитомят институциите до такава степен, че да могат да правят това, което искат.

Стремежите на Доналд Тръмп бяха много ясни, но той нямаше време да направи всичко, което искаше. Една от причините, поради които той не успя, беше, че не успя да елиминира свободната преса, разследващата журналистика или опозицията. Не успя, но даде на американците огромен граждански урок, защото механизмите на авторитарните начинания вече са видими за всички.

- Смятате ли, че Тръмп трябва да бъде наказан за действията си, например за това телефонно обаждане с представители на щата Джорджия (за изборите за сенатори)? Някои хора казват, че той е извършил престъпление там, опитвайки се да се намеси в изборния процес.

- Със сигурност беше така, и не бива да забравяме, че той вече е обвинен от Конгреса по дело за импийчмънт за злоупотреба с властта си. От друга страна, мисля, че преследването по този въпрос само би му помогнало да се изкара отново като жертва. Към него вече се практикува истински жертвен култ.
  В същото време е важно разследванията срещу него, които се провеждат от прокурора в Ню Йорк, да продължат. Тук става въпрос за неговите финанси - лични и в бизнеса.

От лошо по-лошо - и банките късат с Тръмп

- Според вас, кои са основните мотиви на Тръмп за сегашното му поведение?

- Вярвам, че Тръмп отчаяно се опитва да остане на поста си, за да избегне наказателно преследване. Освен това за мъже като Тръмп идеята за отказ от власт е като психологическо унищожение.
  Тези мъже не могат да си представят живот извън пълния контрол, извън мощта и обожанието. Така че те биха направили всичко, за да останат в офиса, независимо от цената.

- Смятате ли, че Тръмп ще остане сила в американската политика и в бъдеще, дори ако напусне Белия дом на 20 януари?

- Мисля, че Тръмп ще продължи да присъства в американската политика по няколко причини. Първо, има култ към личността му, който той е отглеждал много внимателно. Тук той е инвестирал твърде много, за да се оттегли.

Той също се опитва да изгради политическа династия. Има и други козове - от снаха му Лара до дъщеря му Иванка, които вероятно ще се кандидатират, както и по-големият му син Доналд Джуниър.
 

Освен това, психологически, той не може да си позволи да загуби контрол над Републиканската партия. Той наистина е изместил американската политическа култура и политическата култура в рамките на Републиканската партия, за да поеме екстремизма, да нормализира екстремизма и да нормализира корупцията.

Сравнявам това със земетресение. Мъже като него идват на власт и след това нищо в политическия пейзаж не е така, както беше. Те не си отиват тихо, освен ако не им се наложи да отидат в изгнание или умрат. Тръмп може да напусне Белия дом, но ще го има дълго време.

- Ще се възстановят ли американската демокрация и демократичната култура след Тръмп?

- Мисля, че влизаме в много опасна фаза. Много американци искат да се отпуснат, успокоят. Особено тези, които не бяха за Тръмп, смятат, че сега идва Байдън и всичко ще бъде тихо.

Но в действителност ситуацията ще бъде много нестабилна. Тонът е зададен: Тръмп се преструва, че на Байдън се гледа като на незаконен президент, дошъл на власт чрез фалшиви избори.

И не само Тръмп казва това, но много влиятелни републиканци поддържат и развиват тази линия. Мисля, че бихме могли да изпаднем в ситуация, в която Америка става много нестабилна. Може да има дясно насилие, актове на насилие, насърчавани от някои кръгове, за да се създаде ситуация на неуправляемост в подготовка за връщането на някаква авторитарна форма на управление през 2024 г.

Може би няма да дойде Тръмп на власт, а може да е някой друг. Това не е точен паралел, но има някои прилики със ситуацията в Чили, след като Салвадор Алиенде стана президент. В годините след идването му на власт Чили стана много нестабилно, със стачки и насилие.

САЩ организираха преврат (в Чили - бел. ред.) и много консерватори в Чили не бяха недоволни от преврата. Днес военните преврати са станали доста редки. Но все още съществуват тези тактики за насърчаване на нестабилността, само за да се възползват от нея и да се отправи призив за законност и ред.

- Какво трябва да направи Байдън като бъдещ президент? Как трябва да се справи с Тръмп и неговото движение: да го игнорира или да се бори с него?

- Пренебрегването не е опция. Това би било много удобно, ако ставаше въпрос само за Тръмп, но ние имаме работа с фундаментална промяна в Републиканската партия, която вървеше към авторитаризъм още преди Тръмп. Как защитавате демокрацията, когато имате тази необичайна двупартийна ситуация?

Има тези две големи партии и една от тях е с един крак извън демокрацията, или дори с крак и половина. Байдън не може наистина да пренебрегне това, той трябва да отвърне на удара срещу Тръмп и неговото движение.



В същото време той трябва да бъде много активен в насърчаването на мобилизация на избиратели и регистрация на избиратели в собствения си политически лагер.

- Смятате ли, че Байдън трябва да се съгласи да преследва Тръмп за действията му, или трябва да остане извън тази тема?

- Мисля, че за него е по-разумно да се държи далеч от това и да остави делото, което вече тръгна в Ню Йорк, да продължи. Ако Байдън се опита да накаже политическите престъпления на Тръмп, като опитите му да фалшифицира изборите, това вероятно ще даде обратен ефект.

Ще продължи да разделя нацията заради влиянието на Тръмп върху републиканците.

Превод и редакция: DarikNews