Исландия се издига с над 3 см годишно
Исландия се издига с над 3 см годишно / Thinkstock/Getty Images

Геолози установиха, че земната кора под Исландия се надига на места по 3,6 см годишно, защото ледниците се топят заради глобалното затопляне, съобщиха Фокс нюз и сп. "Тайм". Топенето намалява налягането върху земята под ледника и така повърхността се издига.

Изследването на екипа, ръководен от учени от университета на Аризона, е първото, което демонстрира връзка между климатичните промени и издигането на повърхността.

Учените са използвали данни от 62 GPS приемника, поставени из цялата страна през 2006 г. Така те са успели да проследят движението на повърхността.

Според авторите надигането на терена съвпада с началото на затоплянето преди около 30 години. Това което ги изненадва е скоростта, с която някои райони се покачват.

"Те не само се покачват много бързо в централната и южна част на острова, но това се ускорява с времето и всяка година движението става все по-бързо", казва Катлийн Комптън от екипа.

Ефектът, който надигащата се земна кора може да има върху хората в Исландия, е голям.

"Предишни изследвания показаха пряка връзка между движението нагоре в Исландия и вулканичната активност, твърди Ричард Бенет от екипа.

През 2010 г. изригване на вулкана Еяфятлайокутл спря самолетните полети.

За пет месеца, откакто се активизира вулканът Бардарбунга, обемът на магмата изкачила се до неговата повърхност, е достатъчен, за да покрие примерно Париж под слой от лава с дебелина от 13 метра, посочват исландски и френски вулканолози, базиращи се и на данни от сателити на НАСА.

Изригването на Бардарбунга започна на 29 август и от тогава лавата не спира да тече. За щастие обаче изригването не е станало точно под ледника, който е над вулкана, защото тогава щеше да се стигне до стопяване на ледената маса и до много опасни земни свличания. Магмата първо е мигрилала на север към зона без лед и после е започнала да се излива през множество пукнатини. Няколко образно казано фонтани от лава са сформирали черно поле с височина на места от 40 метра. Кадри от спътник на НАСА от 18 януари са показали, че това поле, наречено от вулканолозите Лавата на вещиците, е по-голямо от най-голямото езеро в Исландия Пингвалаватн.

Основната характеристика на изригването на Бардарбунга е огромното количество изхвърлен серен диоксид - 60 000 тона на ден, което е четири пъти повече от количеството от този газ, изхвърлян в атмосферата дневно от целия автомобилен трафик на Европа.

По време на най-силното изригване на Бардарбунга пък на секунда се изливаха 200-300 кубични метра лава, което означава басейн с олимпийски размери на всеки 10 секунди. Сега темпото е 100 кубични метра лава на секунда. Според вулканолозите изригването на вулкана би могло да спре през пролетта.

Източник: БТА