Интерпол издаде заповед за арест на Муамар Кадафи и негови приближени
Интерпол издаде заповед за арест на Муамар Кадафи и негови приближени / снимка: Reuters, архив

Международната полицейска организация Интерпол издаде червени заповеди за арест на Муамар Кадафи, сина му Сейф ал Ислам и зет му Абдула ас Сенуси, който беше началник на разузнаването по времето на Кадафи, предаде Франс прес. Тримата вече са обект на заповед за арест на Международния наказателен съд.

Червените заповеди за арест на Интерпол се издават, за да бъдат задържани лица, които да бъдат екстрадирани или предадени на международен съд въз основа на заповед за арест или решение на този съда. С тези заповеди Интерпол призовава своите 188 страни членки да арестуват тримата представители на бившия либийски режим.

"Тези заповеди за арест ще ограничат значително възможностите на трите лица да преминат границата и ще бъдат важно средство, което ще ни помогне да ги открием и заловим", заяви Роналд Ноубъл, генерален секретар на базирания в Лион Интерпол.

Либийските бунтовници сформираха специални подразделения за преследването и залавянето на сваления лидер Муамар Кадафи, съобщиха арабски медии, цитирани от ДПА.

Според телевизия Ал Арабия една от задачите на спецчастите е да проследяват телефонни обаждания на хора от обкръжението на бившия лидер, за да открият скривалището му. Говорителят на военния съвет на бунтовниците Анис Шариф заяви пред телевизията, че вече знаят къде се намира Кадафи, но не уточни мястото. Той отбеляза само, че залавянето му е въпрос на време.

Интерпол издаде заповед за арест на Муамар Кадафи и негови приближени
netinfo

Междувременно 14 членове на режима на Муамар Кадафи, сред които туарег, командвал южните либийски войски, пристигнаха в северния нигерски град Агадез, казаха нигерски източници по сигурността, цитирани от Ройтерс. Групата е пристигнала вчера следобед с четири автомобила. Тя е включвала четирима висши служители, сред които близкият на Кадафи генерал Али Кана от племето туареги и още един генерал, чиято самоличност не беше съобщена. Четиримата висши членове на сваления либийски режим са отседнали в хотел в Агадез, собственост на Кадафи. Групата е била придружавана от нигерски сили за сигурност. Нигерското правителство не е коментирало информацията.

Новата група членове на режима на Кадафи е пристигнала, след като в понеделник в Нигер навлезе конвой, в който беше шефът на либийската служба за вътрешна сигурност при управлението на Кадафи Мансур Дао. Нигер казва, че е допуснал либийците на своя територия по хуманни причини, но международната общност настоява властите в южната съседка на Либия да предадат служителите на сваления либийски режим, заподозрени в нарушения на човешките права.

Новите либийски власти са оставили на постовете им само служителите на суверенния фонд на страната, при това временно, с цел осигуряване на приемственост, предаде Франс прес, като се позова на втория човек в йерархията на Преходния национален съвет (ПНС) Махмуд Джибрил.

Интерпол издаде заповед за арест на Муамар Кадафи и негови приближени
netinfo

"Либийските инвестиции са оценени на над 170 милиарда долара и не е мъдро да се играе с тези пари или да се поемат рискове, тъй като става въпрос за богатство на всички либийци", заяви Джибрил, който е де факто премиер на Либия, предава БТА. Той подчерта, че е важно да бъдат открити документите, които показват къде са били вложени въпросните средства.

Преходният период на предаване на управлението на либийския суверенен фонд от старите ръководители на нови няма да продължи повече от един месец, прогнозира Джибрил. Близо 90 процента от Триполи вече е снабден отново с питейна вода след две седмици на недостиг, съобщи представител на ПНС.

Инженери са успели да рестартират водните помпи, чието спиране поради повреди остави без вода четирите милиона души, които живеят в либийската столица и региона. Въпреки конфликта, водоснабдителната система не е понесла сериозни щети.

Междувременно стана ясно, че американски правителствени оръжейни експерти и няколко американски частни компании за ликвидиране на оръжия помагат на либийски служители да издирват опасните преносими противовъздушни системи, с които е разполагал режимът на Кадафи, потвърди Държавният департамент на САЩ. Това става на фона на зачестилите твърдения, че след отстраняването на Муамар Кадафи в Триполи са били разграбени големи оръжейни складове.

Говорителката на Държавния департамент Виктория Нюланд нарече "обезпокоителни" съобщенията за неохранявани и опразнени оръжейни складове в Триполи. Този въпрос е бил един от основните, обсъждани на срещата миналата седмица в Париж на държавния секретар Хилари Клинтън с представителите на Преходния национален съвет (ПНС). Клинтън е поискала уверения от ПНС, че американското сътрудничество със съвета в тази област ще продължи. Затова САЩ са изпратили в Либия допълнителен персонал, каза Нюланд.

Интерпол издаде заповед за арест на Муамар Кадафи и негови приближени
netinfo

Вчера в медиите се появи информация, че в Либия системно са били разграбвани руски зенитни ракети и други боеприпаси. Правозащитната организация "Хюман райтс уоч" съобщи, че са намерени празни сандъци от ракети, най-вероятно руски преносими зенитни системи. Предполага се, че през последните години режимът на Кадафи е разполагал с 25 000 оръжия от този тип.

Много от тях обаче са старите руски СА-7, изстрелвани от рамо ракети, които са още от 70-те години и вероятно са прекалено стари, за да бъдат използвани. Смята се, че режимът е имал и от по-новите руски модели СА-24, които се монтират на превозни средства и са с по-голям обсег. И в двата случая експертите, издирващи оръжията на Кадафи, нямат много време и трябва да действат бързо, отбелязва Асошиейтед прес.

Интересен факт е, че екип за оказване на спешна помощ на международната организация за защита на животните "Четири лапи" беше първият, който пристигна в зоопарка на Триполи в отговор на международния призив за подпомагане на повече от 700 животни, за които се задават кризисни дни, съобщиха от фондацията. Те са изоставени и подложени на стрес и насилие в разкъсваната от гражданска война Либия.