/ iStock/Getty Images
Швеция, Финландия и Норвегия трябва да обмислят възможността за създаването в близките години на единна система за контрол на противовъздушната отбраната в териториите северно от Полярния кръг, заяви председателят на финландския парламент Мати Ванханен, цитиран от Ройтерс.

"И трите държави - Швеция, Финландия и Норвегия - притежаваме сравнително добри военновъздушни сили. В същото време ние трябва да контролираме границите и въздушното си пространство", каза Ванханен в разговор за НАТО и политиката на сигурност с норвежкия премиер Юнас Гар Стьоре на събитие, организирано от финландския президент Саули Нинистьо в лятната му резиденция в Нантали, Финландия. "Затова би било напълно в реда на нещата в следващите години да бъде създаден единен контрол на въздушното ни пространство", каза Ваханен, който е бивш финландски премиер.

Финландия иска да построи огради по границата с Русия

Непосредствено след началото на руската инвазия в Украйна през февруари Швеция и Финландия се отказаха от обичайната си политика на неутралитет и подадоха молба за членство в НАТО. Ако кандидатурите им за присъединяване към алианса бъдат приети, скандинавските страни за пръв път ще имат възможност да организират отбраната си, включително противовъздушната, заедно със съседна Норвегия, която отдавна е член на Северноатлантическия пакт. Присъединяването на Стокхолм и Хелзинки е спъвано от съпротивата на Турция, която ги обвинява, че дават подслон на своя земя терористи.

Норвежкият премиер Стьоре заяви, че вижда поле за трансскандинавско сътрудничество в Далечния север не само в областта на отбраната, но и в енергетиката и железопътното дело. "Опитвам се да обясня на правителствения си апарат, че доста от мерките, с които разполагаме за развитие на трансграничното сътрудничество с Русия, просто трябва да бъдат пренасочени към сътрудничество с Швеция и Финландия", каза той и даде пример с възможното изграждане на жп връзки между Финландия и северните норвежки пристанища Тромсьо и Хиркенес.
 
БТА