/ iStock/Getty Images
Финландия планира да построи нови огради на няколко места по границата си с Русия вследствие на нейната инвазия в Украйна, потвърдиха представители на правителството в Хелзинки, цитирани от Франс прес.

Страхувайки се по-конкретно, че Москва използва мигранти, за да упражнява политически натиск, финландският кабинет представи законопроект за подсилване на оградите по дългата близо 1300 километра граница.

Правителството в Хелзинки иска законът да влезе в сила възможно най-бързо.

Новината дойде, след като миналия месец Финландия подаде молба за членство в НАТО, което я кара да се опасява от руски "хибридни ответни мерки" като кибератаки и невоенни операции за дестабилизация, отбелязва АФП.

"Целта на този законопроект е да подобри способността на граничната охрана да отговаря на хибридни заплахи", каза пред агенцията Ан Иханус, съветничка във финландското министерство на вътрешните работи. Тя подчерта, че "войната в Украйна е допринесла за неотложността на този въпрос".

В момента по границите на Финландия има ниски дървени огради, предназначени да предотвратят преминаването на добитък, посочва АФП.

"Това, което искаме да построим сега, са здрави структури, които да са истински бариери“, обясни Сана Пало, която е директор на финландската гранична охрана по правните въпроси. Тя уточни, че "по всяка вероятност оградите няма да покриват цялата източна граница (на Финландия), а (само) местата, смятани за най-важни".

Целта на финландското правителство е, в случай на мигрантски наплив, хората да се концентрират на определени места по дългата граница, която преминава предимно през слабо населени райони, отбелязва АФП.
БТА