/ iStock/Getty Images
Германското правителство представи плановете си за нови антиковидни мерки за задаващите се есен и зима, в очакване броят на новозаразените с коронавируса отново да нарасне през студения сезон, предаде Асошиейтед прес.

Носенето на маски в самолетите и при пътувания на дълги разстояния с влак и автобус ще бъде задължително от октомври до началото на април в цяла Германия.

Задължителното носене на маски и представяне на отрицателен тест за коронавирус ще се изисква при посещение в болниците, старческите домове и подобни институции с уязвими групи от населението.

Много други правила ще се въвеждат индивидуално от 16-те отделни провинции в зависимост от това, колко сериозно е разпространението на коронавируса там. Тези правила могат да включват носенето на маски в местния обществен транспорт, в училищата за учениците от пети клас нагоре, както и при обществени прояви на закрито.

Някои обществени учреждения, като училищата, затворите и центровете за настаняване на бежанци, могат да въведат също редовно тестване отново, в случай че броят на новозаразените се повиши, казаха германските министри на здравеопазването и правосъдието в съвместно изявление.

"Германия трябва да бъде по-добре подготвена за следващата пандемична зима, отколкото през предишни години", каза здравният министър Карл Лаутербах и добави, че имунизационната кампания ще започне през есента с нови ваксини.

Министърът на правосъдието Марко Бушман допълни, че специални усилия ще бъдат положени, за да се оставят училищата отворени.

"Децата имат право да училищно образование и училищни занятия, които са възможно най-безгрижни. Затова затварянето на училища не трябва да се допуска", каза Бушман и добави, че от само отделните провинции "ще могат на налагат задължението за носене на маски в училищата, ако това е необходимо с цел да продължат да се осигуряват присъствени занятия".

Новите правила трябва да бъдат одобрени от правителството и парламента, за да влязат в сила, но се очаква, че ще бъдат приети.
БТА