Георги Първанов: Мнението на младите лидери е от особено значение
Георги Първанов: Мнението на младите лидери е от особено значение / Sofia Photo Agency

Младите лидери и техните възгледи са от важно значение при решаване на световните проблеми. Това мнение изрази българският президент с мандат 2002-2012 г. Георги Първанов по време на третия международен хуманитарен форум в Баку.

„Вярвам, че трябва да се вслушаме в мнението на поколението на младите хора и техния подход към детайлите", заяви Първанов, като допълни, че подобни събития са от голямо значение именно от гледна точка на обмена на възгледи.

„На това събитие присъстват високопоставени фигури, длъжностни лица, специалисти, всички обединени от хуманитарния фактор", посочи Георги Първанов и отбеляза, че вярва в индивидуалния подход на Европейския съюз към страни като Азербайджан, а отговорността не трябва да се хвърля върху малките и слаби страни.

В писмо до участниците във форума генералният секретар на ООН Бан Ки-мун изрази благодарността си към Азербайджан за домакинството, подчертавайки колко важно е обсъждането на световните проблеми от експерти, политици и публични фигури.

„Сега е моментът на големите възможности. Всеки може да даде своя принос по съвместния ни път напред. Именно сега страните и техните правителства трябва да се стремят към решаването проблеми, които стоят пред света", гласи писмото на генералния секретар на ООН.

В писмото Бан Ки-мун подчертава още, че най-важните цели на ООН все още включват борбата с бедността и приемането на програмата за един универсален подход по отношение на изменението на климата след 2015 година, базиран на идеята за устойчиво развитие на страните.

Бан Ки-мун обръща внимание и на ситуацията в Сирия, отбелязвайки, че е важно проблемът да бъде решен възможно най-бързо: „Трябва да се стремим да намерим решение на всички кризи. Много е важно да работим за слагане на край на хуманитарната криза в Сирия. Необходимо е да се намери такова мирно решение, което ще отразява волята на сирийския народ. От тази гледна точка, ние подкрепяме усилията за намаляване на химическа програма на страната".

В писмото си Бан Ки-мун напомня и за „плачевното състояние" на Африканския континент и стотиците хиляди бежанци от Централноафриканска република: „ООН работи за прекратяването на насилието и тук ние имаме нужда от помощта на световната общност. Надявам се всеки един от вас да направи усилие за преодоляване на тази криза".

Третият международен хуманитарен форум в Баку събра световни лидери, бивши и настоящи държавни глави и специалисти от над сто страни. В рамките на два дни те обменят мнения в специални панели в области като конвергентните технологии на бъдещето, хуманитарни аспекти на икономическото развитие, научни иновации и образование, мултикултурализъм, национална идентичност, екология и зелена енергия, биотехнологии и масмедиите в глобалната информационна мрежа.