Франция и Великобритания настояват пред световните сили за действия спрямо Либия
Франция и Великобритания настояват пред световните сили за действия спрямо Либия / снимка: Reuters

Франция и Великобритания настояват пред другите световни сили за изолиране на либийския лидер Муамар Кадафи чрез забранена за полети зона на фона на дипломатически разногласия до каква степен да бъдат подкрепени либийските бунтовници, съобщи Асошиейтед прес.

Френското външно министерство заяви, че спешно трябва да се действа срещу "варварщината" на силите на Кадафи. Франция разгневи някои свои съюзници, като призна либийската опозиция за законен представител на либийския народ, припомня АП.

Британският външен министър Уилям Хейг предупреди, че Либия ще "преживее кошмар", ако Кадафи си възвърне контрола. Светът ще трябва да реши дали да наложи забранена за полети зона, каза за радио Би Би Си Хейг.

Коментирайки положението в Либия пред Камарата на общините в британския парламент, премиерът Дейвид Камерън заяви, че Великобритания няма ни най-малко желание да се въвлича в още една война, отбелязва ИТАР-ТАСС. В отговор на поисканите уверения, че Лондон няма да допусне да бъде въвлечен във война в стремежа за засилване на натиска върху Кадафи, Камерън каза: "Нямаме намерение да бъдем замесени в нова война или да станем свидетели на инвазия или масирано разполагане на сухопътни сили. Не такава е целта ни. Онова, което ни вълнува, е как да засилим натиска върху този недопустим, нелегитимен режим, за да се опитаме да дадем на Либия някакъв шанс за мирен преход".

За разлика от Франция и Великобритания някои страни, като САЩ, се отнасят по-предпазливо. Сред другите скептици са имащите право на вето Русия и Китай, както и Германия, Южна Африка и Бразилия, допълва БТА.

Канада не отхвърля възможността да подкрепи налагане в Либия на зона, забранена за полети, но иска повече подробности за такава операция, заяви канадският външен министър Лорънс Канон преди разговорите между партньорите от Г-8. Трябва ни изпълнимо и работещо решение, което ще постигне резултат, каза той. Канон ще предложи на министрите от Г-8 по-сурови санкции, подобни на санкциите след атентата над Локърби.

Страните в Съвета за сигурност на ООН са разделени при обсъждането дали да се наложи забранена за полети зона над Либия, след като през уикенда Арабската лига призова 15-те страни в Съвета да приемат такава мярка, предаде Ройтерс.

Франция, която заедно с Великобритания е начело на призивите за налагане на такава зона изрази надежда, че решението на Арабската лига да поиска това от Съвета за сигурност, ще убеди нежелаещите страни да я подкрепят. "Надяваме се тези консултации да ни позволят да изготвим резолюция тази седмица", каза френският постоянен представител в ООН Жерар Аро. Той заяви, че Ливан - единствената арабска страна в 15-членния Съвет, ще играе ключова роля при преговорите за резолюция за налагане на забранена за полети зона над Либия. Аро отказа да коментира въпрос дали смята, че може да е твърде късно за налагане на забранена за полети зона над Либия, където силите на Муамар Кадафи през последните дни минаха в контранастъпление и изтласкаха бунтовниците от редица градове. "Никога не е твърде късно", заяви ливанският посланик в ООН Науаф Салам.

Участващ в разискванията дипломат заяви, че не се очертава реално споразумение. "Мнозина задават въпроси за забранената за полети зона, на които не се дава отговор, например кой ще я налага, с какви средства и т.н. Тъй като няма текст, няма и консенсус", каза дипломатът. Той добави, че се обсъжда възможността за затягане на санкциите срещу Кадафи и семейството му.

За да бъдат приети, резолюциите на Съвета за сигурност на ООН трябва да получат девет гласа и никакво вето от петте постоянни членки, отбелязва Ройтерс. Не е ясно кога Съветът ще е готов да гласува по такава резолюция.

НАТО, която е най-вероятният изпълнител за налагане на забранена за полети зона над Либия, ясно даде да се разбере, че ще й е нужно разрешение от Съвета за сигурност, за да участва в такава операция.