Европейският комитет за предотвратяване на изтезанията публикува доклада си за България
Европейският комитет за предотвратяване на изтезанията публикува доклада си за България / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Комитетът за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отношение или наказание при Съвета на Европа обнародва доклада от визитата си в България през октомври 2010 г. и отговора на българското правителство на сайта си http://www.cpt.coe.int. Това става по изричната молба на българските власти, уточнява комитетът в съобщение до медиите, цитирано от БТА.

Мнозинството от лицата, интервюирани от делегацията на комитета, са декларирали коректно отношение на полицията по време на задържането им. Въпреки това "значителен брой лица" са се оплакали от физическо малтретиране. В изолирани случаи са били отправени обвинения за използване на електрошокове, се посочва в доклада.

Делегацията не е получила скорошни оплаквания за физическо малтретиране на чужди граждани от полицаите в центъра за временно настаняване на чужденци в Бусманци, което е подобрение на ситуацията в сравнение с 2008 г. Материалните условия в центъра обаче не са се подобрили, се казва в доклада.

В сравнение с 2008 г. комитетът отбелязва увеличаване на броя на лицата, задържани в следствените центрове. Положителната тенденция, наблюдавана през 2006 и 2008 г. за намаляване на процента лица, държани в тях за дълъг период от време, не се е запазила.

В Пловдивския и Варненския затвор делегацията на комитета е получила няколко оплаквания за физическо малтретиране на затворници от надзиратели. Насилието между затворници е нараснало и в двата затвора, което според комитета се дължи на комбинация от пренаселеност и недостатъчен брой надзиратели. Комитетът препоръчва решителни действия за борба с това явление.

Комитетът не е чул обвинения за съзнателно физическо малтретиране на пациенти от персонала в държавната психиатрична болница в Карвуна. В съдебно-медицинското отделение на държавната психиатрична болница в Ловеч обаче е имало няколко оплаквания за физическо малтретиране на пациенти, както и за грубо отношение и използване на обиден език от някои санитари. В отговора си българските власти информират, че е извършено вътрешно разследване, което е довело до уволнението на санитар и предупреждение към служител от охраната.

В посетените болници е имало спорадични изблици на насилие между пациентите, се казва в доклада. Според комитета причина за това са недостатъчният персонал, както и липсата на алтернативни методи за терапия. Във връзка с това комитетът препоръчва мерки за надзор и гарантиране на адекватно присъствие на персонала, както и обучаване на служителите да се справят с кризисни ситуации.

Въпреки констатираните подобрение в сравнение с предишната визита, делегацията отбелязва, че условията за живот на половината настанени в Дома за мъже с психиатрични отклонения в Пастра остават неприемливи. В отговора си българските власти посочват, че пациентите, настанени в блок 3, са били преместени в други помещения.