/ ThinkStock/Getty Images
Европейският съвет ще заседава извънредно днес, за да определи насоките на предстоящите преговори с Лондон за напускането на ЕС от Великобритания. На заседанието България ще бъде представена от президента Румен Радев. На срещата не е поканен британският министър-председател.

Мей обвини страните членки на ЕС, че се обединяват срещу Великобритания

Предвижда се европейските държавни и правителствени ръководители да обсъдят въпроса в продължение на шест часа. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск вчера настоя преди да обсъдят бъдещите взаимоотношения с Лондон, европейските ръководители първо да приключат с въпросите от миналото - задълженията за опазването на гражданските права, към бюджета на ЕС, за границата между Ирландия и Северна Ирландия.

Председателят на Европейския съвет предложи преговорите да бъдат водени така, че да бъде дадено предимство на въпросите за правата на гражданите. Според него следва да бъдат утвърдени приложими, подробни и недискриминационни защити за гражданските права, които да залегнат в прости и бързи процедури.

Британците вече съжаляват за Брекзит

"Всички трябва да се съгласим, че финансовите задължения на Великобритания, приети досега, следва да бъдат изпълнени. За да запазим мира и достиженията от процеса на помирение от споразумението от Разпети петък (Белфасткото споразумение от 10 април 1998 г. за Северна Ирландия), трябва да се опитаме да избегнем възстановяването на физическата граница между Ирландия и Северна Ирландия", добави Туск.

Той допълни, че едва след като всички тези условия бъдат изпълнени, ще има възможност за договарянето на бъдещите взаимоотношения ЕС-Великобритания. Напредъкът по въпросите, свързани с хората, парите и Ирландия, е първостепенен, заявява председателят на Европейския съвет

ЕП иска гарантирани права за гражданите на ЕС във Великобритания след Брекзита

След като Великобритания внесе миналия месец заявлението си за напускане на ЕС, предстоят преговори за условията, които вероятно ще приключат до следващата есен. След март 2019 г. Великобритания повече няма да бъде част от ЕС. Дотогава страната може да оттегли искането си, но за да бъде прекъсната процедурата, ще трябва да бъде получено съгласието на останалите държави от Общността.
 
БТА