/ Thinkstockphotos
За първи път от провеждането на референдума за излизането на Великобритания от ЕС преди близо година повечето хора в страната смятат, че напускането на съюза е било грешка. Това показва проучване на агенция YouGov, цитирано от в. "Таймс".
 
Великобритания задейства часовника на Брекзит (СНИМКИ)

Според анкетата, чийто основен въпрос е дали правилно или грешно решението за излизане от Европейския съюз, 45% смятат това за неправилна стъпка, което представлява покачване с два процента. В същото време с 3% е намаляло одобрението за Брекзит, което вече е 43%.
 
"Това е първият път, в който повече хора заявяват, че резултатите от референдума са погрешни и предполага, че въпросът все още разделя държавата", посочват от изданието. На допитването от 23 юни 2016 г. 52% от избирателите подкрепиха напускането на европейската общност.
 
ЕС ще втвърди исканията си към Великобритания за Брекзит

Според YouGov 43% от хората подкрепят цялостното напускане на ЕС, докато 36% предпочитат вариант, при който Великобритания остава в единния пазар в замяна на това да остави границите си отворени за имигранти от ЕС.
 
За 39% от хората Брекзит ще остави Великобритания в много по-лошо икономическо положение, за разлика от 28%, според които страната ще е по-добре. За 18% от допитаните разлика няма да има.
 
YouGov извърши проучването сред 1590 британци по интернет по-рано тази седмица. Последното допитване противоречи на публикувано на 16 април проучване, според което подкрепата за Брекзит е достигнала до петмесечен връх с 55% от избирателите, одобряващи излизането от общността.
 

Guliver/Getty Images



Консервативният премиер Тереза Мей обяви по-рано този месец, че свиква предсрочни парламентарни избори на 8 юни в опит да си осигури по-голямо парламентарно мнозинство, което да подкрепи правителството по време на преговорите за Брекзит, допълва АФП.
 
ЕП иска гарантирани права за гражданите на ЕС във Великобритания след Брекзита

Според друго допитване на YouGov за резултатите от вота 45% от избирателите подкрепят Консервативната партия, което е спад с 3% от 20 април насам. В същото време лейбъристите увеличават подкрепата си с 4% до 29%, а либералдемократите отбелязват спад с 2% до 10%. Доверието в ЮКИП също се увеличава с 2% до 7%.
 
На въпроса кой ще бъде най-добрият министър-председател 48% са заявили Тереза Мей, 18% са посочили лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин, а 33% не са сигурни.
БГНЕС