/ thinkstock
Естония, Франция и Полша призоваха за спешно повишаване на европейската отбранителна готовност. Трите страни очертаха своите приоритети за новата европейска отбранителна индустриална стратегия.

Днес Европейската комисия (ЕК) обсъжда начини, по които Европейският съюз (ЕС) да стимулира оръжейната си промишленост, за да може да премине към "режим на военна икономика" в отговор на нахлуването на Русия в Украйна.

„Трябва да гарантираме, че амбицията на стратегията е пропорционална и подкрепена от конкретни действия, които подкрепят нашата бойна способност. Надпреварваме се с времето“, се казва в изявлението.

Трите държави заявиха, че стратегията трябва да има за цел:

• Подобряване на дългосрочния капацитет на отбранителната индустрия на ЕС за осигуряване на нуждите на нашите въоръжени сили, намаляване на стратегическите зависимости и подобряване на способността за бързо увеличаване на производството по време на кризи;
• Подкрепа за фундаментално увеличаване на нивата на запаси от бойни боеприпаси на държавите-членки, наличието на ключови оръжейни системи и други способности в различни области;
• Повишаване на конкурентното предимство на ЕС и неговите държави членки в (военни и с двойна употреба) технологии и иновации, включително чрез премахване на пречките, осигуряване на веригите за доставки и подобряване на достъпа до финансиране на растежа;
• Засилване на сътрудничеството и насърчаване на участието на Украйна в нейните инициативи за отбранителна промишленост.

Те също така предупредиха за необходимостта от достатъчно финансиране за постигане на амбициозни цели, като призоваха ЕК да представи конкретни възможности за финансиране, особено за периода до следващия дългосрочен бюджет на ЕС.

"Неадекватното финансиране сега ще означава само по-високи разходи на по-късна дата", подчертаха от Талин, Париж и Варшава.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС