/ Gulliver/Getty Images
Европейският съюз (ЕС) защити стремежа си да реформира европейската отбранителна индустрия в отговор на обвиненията на САЩ, че реформата ще изключи съюзници като Вашингтон от европейските проекти.

Споровете за военните разходи идват, тъй като трансатлантическите връзки са в най-ниското си ниво и съществуват страхове, че сътрудничеството в НАТО може да бъде застрашено.

В писмо двама европейски висши служители заявяват, че Европейският съюз "остава напълно ангажиран да работи със САЩ като основен партньор по въпросите на сигурността и отбраната" въпреки планираните промени. Длъжностните лица на ЕС обаче настояват също така, че обсъжданите реформи са просто отражение на вече наложени от САЩ правила. "Трансатлантическото търговско равновесие е решително в полза на САЩ", настояват те.

Загрижеността на САЩ е изложена в писмо от 1 май от двама от висшите представители на отбраната на президента Доналд Тръмп. Те са се съсредоточили върху Европейския фонд за отбрана (ЕФР), който е 13 млрд. евро (14,6 млрд. долара), одобрен от Европейския парламент миналия месец и ключов нов пакт за сътрудничество в областта на отбраната на ЕС, известен като PESCO.

В рамките на пакта страните си сътрудничат по проекти за разработване на ново военно оборудване и системи за подкрепа като военни болници и центрове за обучение.
БТА