ЕП утвърди втора резолюция за приемането на България и Румъния в Шенген
ЕП утвърди втора резолюция за приемането на България и Румъния в Шенген / снимка: Reuters, архив

Европейският парламент утвърди на днешната си сесия в Брюксел с голямо мнозинство втора резолюция в подкрепа на присъединяването на България и Румъния към Шенген, предава БТА.

Предложенията за въвеждането на допълнителни критерии за присъединяването към зоната на двете страни бе отхвърлено. Не бе подложено на гласуване предложението, според което в момента е "крайно неподходящо" София и Букурещ да бъдат приети в пространството.

Утвърденият текст на резолюцията отчита пълното изпълнение на поставените в Шенгенския кодекс критерии, както и че правото на свободно движение е част от европейското законодателство. Депутатите отбелязват, че още на 8 юни са приели резолюция в полза на присъединяването на двете страни към зоната, а на 24 юни европейските държавни и правителствени ръководители са решили, че разширяването на Шенген трябва да намери решение до септември. Отчита се, че Съветът на ЕС по правосъдие и вътрешни работи "се е провалил" в постигането на решение през септември.

ЕП отбелязва, че България и Румъния засвидетелстват "постоянна подкрепа и солидарност като партньори, на които може да се разчита" и неизменно допринасят за граничния контрол и сигурността като част от ЕС. Резолюцията допълва, че Шенгенският кодекс е единственото законодателство, което поставя условията за присъединяване към пространството. Парламентът призовава страните от Общността да приемат решение за разширяването на Шенген с България и Румъния единствено по утвърдените принципи и изразява убеденост, че допълнителни условия не трябва да бъдат поставяни в присъединителния процес.

Парламентът призовава Европейския съвет да следва договора за ЕС, както и да предприеме необходимите мерки за приемането на България и Румъния в зоната. ЕП призовава страните от ЕС да изпълнят честно задълженията си според европейското законодателство, като "не дават приоритет на националния популизъм".

Приетата днес втора резолюция бе предложена от депутати от групите на Европейската народна партия, на социалистите и демократите, на Алианса на либералите и демократите, на Зелените, на обединената левица. Българските депутати, участвали пряко в изготвянето на резолюцията, са Андрей Ковачев, Мария Неделчева, Илияна Йотова, Филиз Хюсменова, Станимир Илчев, Метин Казак.