Енрике Пеня Нието решен да работи за промяна в Мексико
Енрике Пеня Нието решен да работи за промяна в Мексико / снимки: Reuters
Енрике Пеня Нието: Гражданите заявиха, че гласуват за промяна
54896
Енрике Пеня Нието: Гражданите заявиха, че гласуват за промяна
  • Енрике Пеня Нието: Гражданите заявиха, че гласуват за промяна

Центристката Институционална революционна партия (IRP), която управлява Мексико без прекъсване през по-голямата част от 20 век, се завърна на власт въпреки страховете на много мексиканци, че политическата корупция, с която беше известна партията преди падането й от власт през 2000 г., ще продължи и занапред. 45-годишния кандидат на партията и новоизбран президент Енрике Пеня Нието твърди, че партията е скъсала с миналото си и че ще продължи много от политиките на досегашното правителство на дясната Партията за национално действие (PAN). Едно от основните предизвикателства пред новия президент Пеня Нието ще бъде да се справи с увеличаващата се война срещу мексиканските наркотрафикантски картели, която само през първите четири месеца на 2012 г. е отнела живота на почти 4000 души.

Предварителните резултати от мексиканските избори сочат, че Енрике Пеня Нието е взел 38% от гласовете, в сравнение с около 31% за лявата Партия на демократическата революция (PRD). Излизащата от власт Партия за национално действие завърши на трето място с по-малко от 26%. Досегашният президент Фелипе Калдерон не се забави да поздрави младия си наследник, въпреки огромния срив в народната подкрепата за него и партията му.

Още преди излизането на официалните резултати Пеня Нието се обяви за победител и заяви пред народа, че той води едно ново поколение и че няма да има завръщане към авторитарното и обвързано с корпоративни интереси минало на партията му, която ръководи Мексико от 1929 до 2000 г. "Време е да се придвижим към това Мексико, което заслужаваме да имаме и в което всеки мексиканец пише собственото си бъдеще", каза той. С големи компромиси и с пълна отговорност приемам мандата, който ми дава мексиканският народ. През последните три месеца ние, политиците, не спираме да ви даваме обещания. Днес, на 1 юли, вие, гражданите, ясно заявявате, че гласувате за промяна в посоката".

Енрике Пеня Нието решен да работи за промяна в Мексико
netinfo

По време на своя мандат досегашният президент Калдерон беше неуспешен в опитите си да разведри държавната икономика, а поетата от него агресивна кампания в нарковойната имаше обратен ефект и съпътстващото я насилие драстично ескалира. Официалните цифри сочат, че през 2007 г. свързаните с нея смъртни случаи са около 3000, а през 2011 г. - повече от 16 000.

Между 2005 и 2011 г. Енрике Пеня Нието е губернатор на най-населения щат в държавата - 15-милионния щат Мексико, почти изцяло заобикалящ столицата. През своя мандат той засилва щатската икономика и намалява неговия дълг. Политическите му врагове твърдят, че публичната му персона е създадена изкуствено от най-силните телевизионни компании с цел да служи за скритите бизнес интереси в страната. Въпреки всичко, много мексиканци считат Институционалната революционна партия за единствената, която има нужния опит да се справи с дълбоките проблеми в мексиканското общество.