ЕК
ЕК / thinkstock
В България и Румъния няколко общини, в сътрудничество с други обществени и частни заинтересовани страни, бързо взеха мерки за информиране на всички граждани, включително на ромите, за предпазните мерки и наложените ограничения срещу разпространението на епидемията от COVID-19. Това се посочва в съобщение на "Ромакт" - съвместна програма на Европейската комисия и Съвета на Европа за ромите.

В Сливен представители на програмата са посетили квартал "Надежда" и са помогнали общината да осигури достъп за 200 души до програмата "Топъл обяд". Предвижда се програмата да подкрепи подобни усилия и в други общини. Общо в България 17 общини ще получат ограничени безвъзмездни средства за борба с епидемията, като местните власти ще участват със съфинансиране или с осигуряване на машини за улично почистване, с доставка на вода и с купуване и доставка на стоки.

Средства ще бъдат осигурени за разяснителни кампании сред ромите за условията на въведената карантина, за възможностите за получаване на спешна помощ, за предпазни средства за посредници и други социални работници, за семейни средства за хигиена, както и за основни храни за най-нуждаещите се. Предвижда се тези действия да достигнат до около 15 000 души с доствени материали и над 30 000 души с напътствия как да се справят в условията на епидемия, се допълва в съобщението, свързано с днешния Международен ден на ромите.
БТА