ЕК е обезпокоена от Румъния
ЕК е обезпокоена от Румъния / netinfo

Европейската комисия изрази безпокойство във връзка с ангажимента на Румъния за борба с корупцията само две седмици преди публикуването на доклада, в който трябва да препоръча дали страната да се присъедини към Европейския съюз.

"Последните развития в румънските Камара на депутатите и Сенат се оказаха сериозен повод за безпокойство във връзка с ангажимента на всички политически фактори в Румъния за ефективна, постоянна и необратима борба с корупцията по високите етажи на властта", се посочва в писмо на Комисията от 8 септември.

Еврокомисарят по разширяването Оли Рен и комисарят по правосъдието и вътрешните работи Франко Фратини са изпратили писмото до румънския вицепремиер Бела Марко, след като румънският парламент не успя да прокара законопроект, който се изисква от Европейския съюз.

Става дума за законопроект за създаване за Агенция за прозрачност, чиято цел е да се бори с корупцията по високите етажи на властта. Тя трябва да следи декларациите за имотното състояние на високопоставени политици. Румъния трябваше да приеме проектозакона за създаване на тази институция преди 7 септември.

В писмото се казва също, че поправките, които бяха предложени по време на дебати в Сената и които ще променят процедурата по номиниране на главен прокурор на Румъния, заплашват да доведат до излишна нестабилност в правосъдната и антикорупционна система.

Корупцията и организираната престъпност в двете черноморски съседки Румъния и България, както и техните неефикасни и лошо организирани селскостопански системи отдавна са основна тревога на ЕС.

През май Европейската комисия отложи препоръките си за България и Румъния, за да окаже натиск върху тях за повече реформи.

На 26 септември Комисията ще препоръча дали Румъния и България да се присъединят към ЕС през 2007 г. или 2008 г.