Джонсън: Великобритания иска по-голяма роля на глобалната сцена
Джонсън: Великобритания иска по-голяма роля на глобалната сцена / БГНЕС

Брекзит не означава изолационизъм, заяви вчера в ООН британският външен министър Борис Джонсън и обеща Великобритания да бъде още по-активна на световната сцена, предаде Франс прес. Той заяви, че е дошъл в ООН, за да покаже, че Великобритания не само че не иска да оттегля в изолация, а напротив, желае да играе по-голяма роля в света.

Мей: Брекзит значи Брекзит, но ние не напускаме европейските си приятели

"Има голяма разлика между Брекзит и каквато и да било форма на изолационизъм. Да излезем от ЕС означава, че повече ще бъдем обърнати навън, по-ангажирани и по-ентусиазирани от всякога на международната сцена", поясни той пред журналисти.
На въпроса дали неговата философия и британският вот за излизане от ЕС имат някакво сходство с речта на републиканския кандидат за президент на САЩ Доналд Тръмп, който заяви: "американизъм, не глобализъм е нашето кредо", Джонсън каза, че би било погрешно да се намесва в американската политика или президентските избори и че британското правителство ще работи с всеки, който бъде избран. "Но аз бих теглил много, много дебела разделителна черта между Брекзит и всяка форма на изолационизъм", подчерта Джонсън.

Борис Джонсън: Напускането на ЕС не означава напускане на Европа

Той се срещна с посланиците на страните членки на Съвета за сигурност и с генералния секретар Бан Ки-мун, с когото обсъди ситуцията в Сирия, Либия, Южен Судан и Сомалия. По всички тези въпроси Лондон играе водеща роля в търсенето на решения, отбеляза той, като добави, че Бан е насърчил Лондон да играе по-активна роля в рамките на ООН.

Преди това Джонсън гласува от името на своята страна в Съвета за сигурност при единодушното приемане на резолюция, внесена от Великобритания, целяща да помогне на правителството на Либия да ликвидира химическите оръжия, като ги изнесе извън страната, предаде Франс прес.

Тереза Мей: Ще излезем от ЕС и ще установим контрол върху миграцията

Опасявайки се, че оръжията може да попаднат в ръцете на действащи в страната екстремистки групировки, либийското правителство на националното единство предложи на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) програма за унищожаването им и поиска от ООН да му помогне в прилагането й. Според дипломати правителството неотдавна е започнало да прегрупира токсичните продукти в обезопасен обект на крайбрежието, което ще улесни транспортирането и унижощожаването им в чужбина на борда на специализирани кораби, както беше в случая с веществата, евакуирани от Сирия.

Джонсън заяви, че приетата резолюция означава началото на края на либийската програма за химически оръжия. Ние намалихме риска тези оръжия да попаднат в ръцете на терористи и фанатици, каза той.

Либия по-специално предвижда да се отърве от 13 тона горчичен газ. Според ОЗХО 55 процента от запасите от горчичен газ в Либия вече са елиминирани, а боеприпасите за пренасянето им - унищожени. Либия се присъседини към ОЗХО през 2004 г. , а Муамар Кадафи обеща да унищожи запасите от горчичен газ - химическо оръжие, използвано преди висчко през Първата световна война. Материалите, декларирани от режима на Кадафи, които още не са унищожени, са складирани в Руаха (Ruwagha).

Източник: БТА