/ iStock/Getty Images
Президентът на САЩ Джо Байдън удължи националното извънредно положение по отношение на Западните Балкани с още една година, според съответен указ, публикуван на официалния сайт на Белия Дом.

„Актовете на екстремистко насилие и обструкционистка дейност, както и ситуацията в Западните Балкани, която спъва напредъка към ефективно и демократично управление и пълно интегриране в трансатлантическите институции, <…> продължават да представляват необичайна и изключителна заплаха за националната сигурност и външната политика на Съединените щати“, се казва в документа.

Поради това Байдън реши, че е необходимо да се продължи националното извънредно положение, обявено в Изпълнителна заповед 13219 по отношение на Западните Балкани.

Националното извънредно положение по отношение на Западните Балкани е обявено с Изпълнителна заповед 13219 от 26 юни 2001 г., която предвижда санкции срещу физически и юридически лица, замесени по някакъв начин в екстремистка дейност в региона. По-късно заповедта беше разширена през 2003 и 2021 г.

Ето и пълното съобщение на сайта на Белия Дом:

„На 26 юни 2001 г. с Изпълнителна заповед 13219 президентът обяви национално извънредно положение по отношение на Западните Балкани в съответствие с Международния закон за извънредни икономически правомощия (50 U.S.C. 1701 и сл.), за да се справи с необичайната и изключителна заплаха за националната сигурността и външната политика на Съединените щати, съставени от действията на лица, ангажирани или подпомагащи, спонсориращи или подкрепящи (i) екстремистко насилие в бившата Република Македония (която сега е Република Северна Македония) и на други места в региона на Западните Балкани, или (ii) действия, възпрепятстващи прилагането на Дейтънското споразумение в Босна или Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН от 10 юни 1999 г. в Косово. Впоследствие президентът измени тази заповед с Изпълнителна заповед 13304 от 28 май 2003 г., за да предприеме допълнителни стъпки по отношение на определени действия, които възпрепятстват прилагането, наред с други неща, на Охридското рамково споразумение от 2001 г. относно Македония (която днес е Република Северна Македония).

На 8 юни 2021 г. подписах Изпълнителна заповед 14033, която разшири обхвата на националното извънредно положение, обявено в Изпълнителна заповед 13219, както е изменено, като установих, че ситуацията на територията на бившата Социалистическа Федеративна Република Югославия и Република Албания (Западните Балкани), през последните две десетилетия, включително подкопаването на следвоенните споразумения и институции след разпадането на бившата Социалистическа Федеративна република Югославия, както и широко разпространената корупция в различните правителства и институции в Западните Балкани, спъва напредъка към ефективно и демократично управление и пълна интеграция в трансатлантическите институции и по този начин представлява необичайна и изключителна заплаха за националната сигурност и външната политика на Съединените щати.
Действията на лица, застрашаващи мира и усилията за международна стабилизация в Западните Балкани, включително актове на екстремистко насилие и обструкционистка дейност, и ситуацията в Западните Балкани, която спъва напредъка към ефективно и демократично управление и пълна интеграция в трансатлантическите институции, продължават да представляват необичайна и изключителна заплаха за националната сигурност и външната политика на Съединените щати. Поради тази причина националното извънредно положение, обявено в Изпълнителна заповед 13219, съгласно което бяха предприети допълнителни стъпки в Изпълнителна заповед 13304 и което беше разширено по обхват в Изпълнителна заповед 14033, трябва да продължи в сила след 26 юни 2022 г. Следователно, в съответствие с раздел 202(d) от Националния закон за извънредни ситуации (50 U.S.C. 1622(d)), продължавам за 1 година националното извънредно положение, обявено в Изпълнителна заповед 13219 по отношение на Западните Балкани“.