Десетки жертви на ново масово клане в Сирия
Десетки жертви на ново масово клане в Сирия / снимки: Reuters, архив

Проправителствената сирийска телевизия "Адуния" съобщи, че наблюдатели на ООН са влезли в сирийското село Мазраат ал Кабир край град Хама, в което според опозиционни активисти е имало ново масово клане и са били избити най-малко 78 души, предаде Ройтерс.

Базираният в Лондон сирийски Център за наблюдение на правата на човека подчерта, че 49 от жертвите на клането в село Кабир са били идентифицирани. Сред тях има 18 жени и деца. Повечето от жертвите са от едно и също семейство, поясни Абдел Рахман, директорът на Центъра за наблюдение на правата на човека. Той уточни, че засега има данни и за 6 убити в съседно на Ал Кабир село. По-рано тази Центърът говореше за 87 убити в двете села. Сирийският национален съвет пък обяви, че жертвите са около 80, сред които 22 деца и 20 жени. Западните издания пишеха за бройка, варираща от 78 до 100 жертви.

Ръководителят на наблюдателската мисия на ООН в Сирия Роберт Муд каза, че наблюдателите не са допускани до село Мазраат ал Кабир. "Те са спирани на изградени от сирийската армия контролни пунктове и в някои случаи са връщани. Някои от нашите патрули са спирани от цивилни в района", заяви Муд.

Той е получил информация от местни жители, че "безопасността на наблюдателите ни е застрашена, ако влезем в село Мазраат ал Кабир". По думите му наблюдателите въпреки това са настоявали да влязат в селото.

От своя страна Сирийският национален съвет призова за национален траур и демонстрации след избиването на десетки хора, сред които жени и деца, предаде Франс прес. Сирийският национален съвет и Сирийският център за наблюдение на човешките права обвиниха режима на Асад за масовото избиване. Режимът отрича. Сирийският национален съвет призовава за двудневен траур. Съветът подкани сирийците да активизират демонстрациите в знак на протест срещу касапницата.

Десетки жертви на ново масово клане в Сирия
netinfo

Американският държавен секретар Хилари Клинтън осъди новото клане в Сирия като "безскрупулно" и призова сирийския президент Башар Асад да предаде властта и да напусне страната, съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес. "Отвратени сме от това, което виждаме", каза Клинтън по повод насилието в Сирия, откъдето дойдоха информации за избиването на голям брой хора близо до град Хама. Тя заяви на пресконференция в Истанбул, че в Сирия не може да има мир, стабилност и демокрация, докато Асад не предаде властта.

Клинтън каза, че е постигнала съгласие с редица други високопоставени външнополитически служители за набор от принципи за нова Сирия. Те включват нуждата Асад да предаде властта и да напусне Сирия. Държавният секретар засегна и въпроса за Иран. По думите й водещите световни сили искат Техеран да дойде на ядрените преговори по-късно този месец в Москва с готовност да предприеме стъпки за спиране на дейността си за обогатяване на уран, посочи Ройтерс.

Британският премиер Дейвид Камерън настоя за съгласувани действия на международната общност срещу режима на сирийския президент Башар Асад на фона на съобщенията за поредно клане на цивилни, предаде Асошиейтед прес.

Камерън каза, че ако съобщенията за бруталната и отвратителна атака са верни, това ще е поредното доказателство, че режимът на Асад е "напълно нелегитимен и не може да продължава да съществува". Говорейки по време на визита в Норвегия, британският премиер настоя, че трябва да се направи повече за изолирането на режима на Асад и да се покаже, че целият свят иска политическа промяна в Сирия и осъжда категорично сирийския режим.

Страните членки на групата "Приятели на Сирия" обявиха, че е необходимо според тях засилване на санкциите срещу Дамаск.

"Страните се съгласиха, че са необходими допълнителни мерки в светлината на продължаващото насилие от страна на режима на Асад", се посочва в се посочва в изявление на групата след работна среща във Вашингтон, предаде ИТАР-ТАСС.

Над 55 западни и арабски държави, сред които САЩ, Саудитска Арабия и десетки други страни, изразиха мнение, че са нужни още икономически санкции, за да бъде принуден президентът Башар ал Асад да спре насилието над сирийския народ. Те призоваха страните да приемат оръжейно ембарго, забрани за пътуване и по-строги финансови наказания срещу неговото правителство, съобщи Ройтерс.

Членовете на групата "Приятели на Сирия" се обявиха за хармонизиране на националните и регионалните санкции, които трябва да предвиждат "като минимум" замразяване на банковите сметки на висшите сирийски ръководители и ограничаване на операциите с централната и търговските банки на Сирия.

Десетки жертви на ново масово клане в Сирия
netinfo

Русия от своя страна ще приеме преход на властта в Сирия по модела на Йемен, ако сирийският народ го желае, това заяви руският заместник-министър на външните работи Михаил Богданов, цитиран от Ройтерс.

Според Ройтерс това е най-новото от поредица изявления на висши руски представители, които излъчват сигнали за дистанциране от сирийския президент Башар ал Асад. Богданов каза, че съдбата на Асад "не е наш проблем", а проблем на сирийците, потвърждавайки отдавнашната позиция на Москва. "Прилагане на така наречения йеменски сценарий за уреждане на конфликта в Сирия е възможно само ако го приемат самите сирийци", добави Богданов пред агенция Интерфакс. "Йеменският сценарий бе обсъждан от самите йеменци. Ако подобен сценарий бъде разискван от сирийците и те го приемат, ние не сме против", каза висшият руски дипломат.

Трагедията в Хама е подобна на тази в Хула и целта й е да бъде провален планът на Кофи Анан, заяви говорителят на руското външно министерство Александър Лукашевич, цитиран от ИТАР-ТАСС. "Според медийни съобщения е извършена нова кървава разправа над мирни граждани. Това престъпление е близко по почерк с клането в Хула. Правителството на Сирия публикува декларация, че войските са атакували база на терористи", каза Лукашевич. "Осъждаме най-остро варварските насилия в района на град Хама", добави говорителят, според когото не може и дума да става за втори план Анан, посочва ИТАР-ТАСС.

Премиерът на Катар шейх Хамад бин Джасем бин Джабер Ал Тани заяви пред френския президент Франсоа Оланд, че Катар е за мирен преход на властта в Сирия, предаде Франс прес. "Трябва да ускорим усилията за намиране на решение, за да запазим стабилността на страната. Трябва да има план за мирен преход на властта в Сирия - това е предпочитаното от нас решение", каза катарският премиер пред журналисти, след като разговаря с Оланд.

След форумите за Сирия в Доха, в Истанбул и преди този в Париж на 6 юли, ние полагаме усилия за намиране на решения и трябва да вземем предвид волята на сирийския народ, каза шейх Ал Тани. Според него планът от шест точки на международния пратеник за Сирия Кофи Анан трябва да бъдат поставени под знака на глава 7 от Устава на ООН, за да можем да го наложим, продължи катарският премиер. Той уточни, че не е разисквал с Оланд въпроса за глава 7, но всички участници в Истанбул са били съгласни по този въпрос.

Глава 7 от Устава на ООН, озаглавена "Действия в случай на заплахи срещу мира, нарушения на мира и на актове на агресия" позволява употреба на сила. Резолюциите на ООН по силата на глава 7 имат задължителна юридическа сила, посочва АФП.

От своя страта Шанхайската организация за сътрудничество, в която доминираща роля играят Русия и Китай, се обяви против всякаква военна намеса в Близкия изток и призова за прекратяване на насилието, независимо кой го прилага, в Сирия. "Страните членки са против всякаква военна намеса, налагане на промени на режима или едностранни санкции", се казва в заключителното комюнике на организацията, обединяваща освен Русия и Китай 4 държави от Централна Азия, след което изрично се споменава Сирия, където вчера при ново клане загинаха 100 души, предава АФП.

Ръководителите на Китай, Русия, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан и Узбекистан потвърдиха на книга изявленията на Русия и Китай в този смисъл при откриването на форума. Конкретно за случая със Сирия те подчертаха "необходимостта да се сложи край на всякакво насилие, независимо кой го прилага". Регионалната групировка уверява, че "мирно разрешаване на сирийския проблем чрез политически диалог" е в интерес и на сирийския народ, и на международната общност.

Десетки жертви на ново масово клане в Сирия
netinfo

Междувременно стана ясно, че международният посредник за Сирия Кофи Анан ще предложи в ООН да се създаде контактна група за Сирия с участието на световните сили и ключовите регионални играчи, включително Иран, която да изготви стратегия за прекратяване на продължаващия 15 месеца конфликт в Сирия, съобщи Асошиейтед прес, като се позовава на дипломати от ООН.

Анан, който беше натоварен от световната организация и Арабската лига да посредничи за кризата в Сирия, очаква новосъздадената контактна група да излезе с предложения, които да бъдат приемливи за сирийските съюзници Русия и Китай, както и за САЩ и европейските им съюзници, които настояват Башар Асад да напусне президентския пост.

На открито заседание на Общото събрание на ООН по-късно с участието на генералния секретар Бан Ки-мун, генералния секретар на Арабската лига Набил ел Араби и представител на комисаря за човешките права Нави Пилай Анан ще представи последната си оценка за сирийския конфликт. След това международният посредник ще запознае с предложението си за създаването на контактна група Съвета за сигурност на ООН на закрито заседание. По-късно той ще има вечеря с посланиците на петте постоянни членки - САЩ, Русия, Китай, Великобритания и Франция.

Същината на предложението на Кофи Анан е в контактната група за Сирия да участват петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН и основните регионални играчи с влияние върху Дамаск като Саудитска Арабия, Катар, Турция и Иран. По този начин той се надява да се излезе от безизходицата, при която Русия и Китай се противопоставят на САЩ, Великобритания и Франция и по този начин пречат за предприемането на смислени действия във връзка със сирийския конфликт, посочва Ройтерс.