Десетки хиляди египтяни се събраха на площад Тахрир в Египет
Десетки хиляди египтяни се събраха на площад Тахрир в Египет / снимки: Reuters

Десетки хиляди египтяните се събраха на емблематичния площад "Тахрир" в Кайро с искане да се сложи край на военното управление на страната, предадоха Ройтерс и Франс прес. Освен незабавно оттегляне на армията от властта, демонстрантите, които окупират площада осми пореден ден, настояват за съдебното преследване на отговорните за смъртта на 41 души, 36 от които в Кайро, загинали по време на сблъсъците между силите на реда и протестиращи.

Очаква се множеството, протестиращо под надслов "Петък на последния шанс", да продължи да нараства. След като стана ясно, че 78-годишният Камал Ганзури ще оглави правителството на националното спасение, тълпите на "Тахрир" започнаха да скандират: "Доведоха крадец и назначиха нов крадец", визирайки предишния премиер Есам Шариф и неговият приемник Камал Ганзури.

Десетки хиляди египтяни се събраха на площад "Тахрир" в Египет
netinfo

Ганзури ще състави правителство на националното спасение на мястото на кабинета на премиера Есам Шараф, който подаде оставка тази седмица на фона на улични протести в Кайро и други градове срещу военното управление. Ганзури бе премиер на Египет от 1996 до 1999 г. и успя да въведе някои реформи, насочени към либерализиране на икономиката. Мнозина египтяни според Ройтерс го смятат за политик, който никога не се е компрометирал с корупция. Но фактът, че той е бил премиер при предишния президент Хосни Мубарак може да предизвикат недоволството на онези, които искат Египет веднъж завинаги да скъса с миналото си, посочва агенцията.

Камал Ганзури от своя страна заяви, че съставът на новото правителство няма да бъде огласен преди началото на парламентарните избори в понеделник, предаде Франс прес. Седемдесет и осем годишният Ганзури каза, че военният съвет му дал пълни правомощия при сформирането на правителството и при изпълнението на премиерските му задължения, посочва ДПА.

При съставянето на новото правителство ще се ръководя от общото благо, независимо от политическата принадлежност, заяви Ганзури на пресконференция часове след назначаването си. Новият премиер призна, че да приеме поста било за него истинско предизвикателство във време, когато Египет е обхванат от политическо напрежение. Ганзури заяви, че шефът на военния съвет фелдмаршал Мохамед Тантауи не възнамерява да остане на власт и че самият той не би приел предложението да оглави бъдещото правителство, ако не било така, отбелязва Асошиейтед прес.

Улиците до вътрешното министерство, недалеч от площада, които през последните дни бяха арена на сблъсъци, остават блокирани, заяви журналист на АФП.

"Петък на последния шанс...стабилност или хаос", гласи заглавие на първа страница на правителствения вестник "Ал Ахрам". "Петък на обрата", отбелязва в. "Ал Ахбар", три дни преди първите парламентарни избори, организирани след свалянето на Хосни Мубарак на 11 февруари.

Десетки хиляди египтяни се събраха на площад "Тахрир" в Египет
netinfo

Главният имам на Ал Азхар Ахмад ат Тайиб обяви, че подкрепя хилядите протестиращи и се моли за тяхната победа, предаде Франс прес, като се позова на негов говорител. За първи път в дългите си години като имам на Ал Азхар - пост, на който бе назначен от президента на републиката - Тайиб възприема позиция, различна от управляващите, отбелязва агенцията. Той призова по-рано полицията да не стреля срещу демонстрантите, а армията - да се въздържа от сблъсъци, предава БТА.

Бившият генерален директор на Международната агенция за атомна енергия Мохамед ел Барадеи се присъедини към демонстрантите на площад "Тахрир". Барадеи, който не крие амбициите си за президентския пост в Египет, отиде при десетките хиляди протестиращи, които участваха в петъчната мюсюлманска молитва на пощада.

Паралелно с протестите на площад "Тахрир" се проведе и демонстрация в подкрепа на управляващите военни. Близо 5000 поддръжници на армията се събраха в квартала Абасия в столицата, само на няколко километра от площад "Тахрир". "Искаме площад "Тахрир" да бъде опразнен" и "Египет няма да бъде управляван от площад "Тахрир"", скандираха те, развявайки египетски знамена.

Висшият военен съвет отхвърли възможността за незабавното си оттегляне от власт и заяви, че продължава консултациите за назначаване на нов премиер на мястото на Есам Шараф. Според частни египетски телевизии, армията е възложила съставянето на ново правителство на бившия премиер Камал Ганзури.

Засега Висшият военен съвет не потвърждава тази информация. Други медии твърдят, че са разглеждани няколко кандидатури и консултациите продължават.

Десетки хиляди египтяни се събраха на площад "Тахрир" в Египет
netinfo

Властта в Египет трябва да премине възможно най-бързо към цивилно правителство, заяви Белият дом, цитиран от Франс прес. "Смятаме, и това е много важно, че пълното предаване на властта на цивилно правителство трябва да стане по справедлив начин, който отговаря на легитимните стремежи на египетския народ", заяви в комюнике говорителят на Белия дом Джей Карни.

Вашингтон съжалява за жертвите и насърчава властите да проведат независимо разследване на обстоятелствата, при които те са загинали, допълва комюникето. Кризата в Египет има нужда от по-дълбоко решение, подготвено от египтяните. "САЩ смятат, че новото египетско правителство незабавно трябва да получи истинска власт и Вашингтон ще продължи да подкрепя египетския народ, докато той изгражда демокрация, достойна за великата египетска история", отбелязва Карни.

Вашингтон осъжда прекомерната употреба на сила. Преходът на Египет към демокрация трябва да продължи, необходимо е бързо произвеждане на избори и предприемане на всички необходими мерки за гарантиране на сигурността и избягване на заплахи, допълва комюникето. Освен незабавно оттегляне на армията от властта, демонстрантите, които окупират площад "Тахрир" осми пореден ден, настояват за съдебно преследване на отговорните за смъртта на 41 души, 36 от които в Кайро, загинали по време на сблъсъците между силите на реда и протестиращите.

Междувременно Европейската комисия призовава за независимо разследване на събитията от последните дни, довели до нови жертви сред протестиращите в Египет. Това заяви Мая Кочиянчич, заместник-говорител на върховния представител на ЕС по сигурността и външната политика Катрин Аштън. Тя допълни, че ЕС очаква властите в страната да осигурят плавен преход към гражданско правителство, както и да се въздържат от прекомерната употреба на сила. Надяваме се изборите да се състоят в предварително обявените срокове, допълни Кочиянчич.

Организацията Репортери без граница отправи призив към журналистките, които отразяват събитията в Кайро, да бъдат особено предпазливи, предаде Франс прес. Предупреждението беше отправено, след като две журналистки разкриха, че са били обект на сексуална агресия, докато са вършели работата си. "По-опасно е за жените отколкото за мъжете да отразяват събитията на площад "Тахрир". Това е действителност, която редакциите трябва да приемат. За първи път сексуални агресии се повтарят на едно и също място срещу репортерки. Така че редакциите трябва да имат това това предвид, когато изпращат екипите си на площада и да вземат необходимите мерки", се казва в изявление на организацията.

Още вчера Репортери без граници отправиха призив към медиите да не изпращат временно жени в Египет да отразяват събитията там. Призивът беше отправен, след като френска и американо-египетска журналистки казаха, че са били обект на сексуална агресия, докато са правили репортаж за демонстрациите на площад "Тахрир". Срещу журналистката на телевизия Франс 3 посегателството било извършено от група младежи. Американо-египетската журналистка пък била обект на посегателство в полицейски участък, където била задържана, защото не носела със себе си документите си за самоличност.

В началото на египетската революция, през февруари журналистката на американската телевизия Си Би Ес Лара Лоуган също беше жертва на сексуално посегателство на площад "Тахрир".

Десетки хиляди египтяни се събраха на площад "Тахрир" в Египет
netinfo