Демонстрантите в Египет се опасяват от реванш на властите
Демонстрантите в Египет се опасяват от реванш на властите / снимки: Reuters, архив

Демонстрантите в Египет изразяват опасения, че силите за сигурност ще им отмъстят за това, че продължават протестите в центъра на Кайро с искане за оставка на президента Хосни Мубарак, предаде Ройтерс. Премиерът Ахмед Шафик каза, че няма да бъдат преследвани хилядите активисти, които от четири дни демонстрират постоянно на площад „Тахрир” срещу бедността, корупцията и политическите репресии. Антиправителствените прояви в Египет започнаха на 25 януари.

Властите казват, че ще зачитат правото на хората да протестират, което бе една от придобивките на демонстрантите, но настояват площадът да бъде опразнен, за да може да бъде възстановен нормалният живот на многомилионния град, посочва Ройтерс. „Ако няма да има преследвания, защо не отменят закона за извънредното положение? Те дават обещания, без да ги изпълняват”, казва 46-годишният Ехад ал Хинауи, аптекар от Заказик.

Демонстрантите са изградили на площада контролни пунктове и барикади, за да се предпазят от нападения на привърженици на Хосни Мубарак. Но протестиращите са уверени, че цивилни агенти на разузнаването са инфилтрирани сред тях или са в очакване наблизо. „Служители от държавната сигурност ни регистрират на контролни пунктове, вглеждат се в нас по определен начин. Стига ти да ги видиш, за да усетиш уплаха”, казва Саад Шибани, 27-годишен шофьор от Александрия.

В Египет действа закон за извънредно положение от 1981 г., когато Мубарак идва на власт след покушението срещу предишния президент Ануар Садат. По време на управлението на Мубарак личният състав на вътрешното министерство е нараснал до над един милион служители, вкл. информатори, чиновници и членове на различни непопулярни служби за сигурност.

На срещата на опозиционни дейци с вицепрезидента Омар Сулейман в неделя бе договорено законът за извънредното положение да бъде отменен като част от поредицата политически реформи. Не бе посочено кога ще стане това, но отменянето му бе обвързано със ситуацията по сигурността. Досега в протестите в Египет са загинали около 300 души, посочва Ройтерс.

Демонстрантите в Египет се опасяват от реванш на властите
netinfo


Междувременно бившият египетски вътрешен министър Хабиб ел Адли се яви пред военната прокуратура и може да бъде обвинен, че е предизвикал рухване на реда, съобщи Ройтерс, като се позова на източник от силите за сигурност. Според цитирания източник Адли може да бъде обвинен, че е изтеглил силите за сигурност от улиците по време на безредиците, наредил е да се стреля с бойни муниции срещу протестиращите и да бъдат освободени затворници, съобщи БТА.

Новото правителство, назначено от египетския президент Хосни Мубарак в отговор на протестите, започна разследвания срещу министри, а управляващата Националнодемократическа партия освободи някои висши свои фигури.

Държавната информационна агенция МЕНА съобщи, че бившият министър на жилищното строителство, благоустройството и градоустройството Ахмед ел Маграби се е явил пред прокуратурата по обвинения в прахосване на държавни средства и присвояване на държавна земя, отбеляза Ройтерс. Властите водят разследвания и срещу бизнесмена Ахмед Ез и бившите министри Рашид Мохамед Рашид и Зохейр Гарана. На петимата е забранено да пътуват в чужбина, а банковите им сметки са замразени.

Демонстрантите в Египет се опасяват от реванш на властите
netinfo

В същото време президентът на САЩ Барак Обама заяви, че Египет постига напредък в посока излизане от политическата криза, предаде АП. Обама не каза повече подробности в отговор на журналистически въпрос за преговорите в Кайро, където вицепрезидентът Омар Сулейман се срещна вчера за първи път с представители на основните опозиционни сили.

Американското правителство демонстрира подкрепа за диалога, въпреки че искането на антиправителствените демонстранти в Египет президентът Хосни Мубарак да подаде незабавно оставка не бе изпълнено, посочва АП. Агенцията отбелязва, че някои египтяни виждат противоречие между поддръжката на Съединените щати за политическите преговори и отправения нееднократно от Обама призив преходът в тази страна да започне незабавно.

Най-малко 297 души са били убити в Египет от началото на протестите срещу режима на президента Хосни Мубарак преди две седмици, съобщи днес правозащитната организация „Хюман райтс уоч”, цитирана от АП. Данните на американската група се базират на числа, предоставени от седем болници в Кайро, Александрия и Суец. Египетското министерство на здравеопазването не е дало до момента пълна статистика по въпроса.