Демонстранти нападнаха в Лондон колата на принц Чарлз
Демонстранти нападнаха в Лондон колата на принц Чарлз / снимки: Reuters

Демонстранти, протестиращи в Лондон срещу повишаването на таксите за обучение във висшите учебни заведения във Великобритания, нападнаха колата на престолонаследника принц Чарлз и неговата съпруга Камила, херцогиня на Корнуол, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Нападатели ритали автомобила на улица "Риджънт стрийт", в търговски район в центъра на британската столица. Принц Чарлз и съпругата му са невредими. По-късно височайшата двойка пристигнала с колата си пред театър, където ще гледа вариететна програма.

Хиляди студенти и гимназисти излязоха на протест във Великобритания срещу плановете на правителството да увеличи таксите за висше образование от 2012 г., съобщиха световните агенции. Демонстрациите в Лондон и други големи градове съвпаднаха с последния дебат в парламента по предложението за увеличаване на годишните такси от сегашното ниво от средно 3290 лири до максимум 9000 лири. Камарата на общините на британския парламентът одобри с 323 срещу 302 гласа предложеното увеличение.

Протестиращите влязоха в сблъсъци с полицията в центъра на Лондон, след като няколко групи студенти се отделиха от първоначалния маршрут на шествието и се насочиха към сградата на парламента. Друга група демонстранти се насочи към Бъкингамския дворец. Сред протестиращите имаше много ученици, някои от които едва на 12 години.

При сблъсъците са ранени двама полицаи. Един от тях е пострадал тежко и е приет в болница с наранявания по врата. Няколко студенти са с окървавени лица, след като полицаите използвали палки в опит да попречат на протестиращите да стигнат до сградата на парламента. Има съобщения за няколко десетки арестувани.

Конна полиция се вряза в редиците на протестиращите, за да ги изтласка извън района на сградата на парламента, където протичат дебати за увеличението на студентските такси преди да се премине към гласуване.

По-рано групи протестиращи успяха да пробият полицейския кордон и хвърляха метални заграждения, билярдни топки и други предмети.

Това са най-тежките протести в Лондон в последно време. Демонстрации се състояха и в още над 10 други големи британски градове.

Демонстранти нападнаха в Лондон колата на принц Чарлз
netinfo


Предложението за увеличаване на таксите за образование е първото решаващо изпитание за коалиционното правителство на консерватори и либералдемократи, което дойде на власт през май, отбелязва БТА. То твърди, че реформата е необходима, за да се осигури устойчиво финансиране в дългосрочен план на висшето образование. Критиците на реформата обаче смятат, че тя ще попречи на младежите от незаможни семейства да продължат образованието си в университет.

Най-остри критики заради проектореформата отнесоха либералдемократите, водени от вицепремиера Ник Клег, тъй като по време на предизборната кампания те обещаваха, че няма да подкрепят увеличаване на таксите за образование и че дори ще ги намалят постепенно в рамките на шест години.