Демократични избори в Либия ще има след освобождаването на Сирт
Демократични избори в Либия ще има след освобождаването на Сирт / снимка: Reuters

Новите либийски власти ще задвижат процеса на демократични избори, след като бъде превзет родния град на Муамар Кадафи Сирт, вместо да чакат цялата страна да попадне под техен контрол, заяви фактическият министър-председател Махмуд Джибрил, цитиран от Ройтерс.

Джибрил каза, че Преходният национален съвет (ПНС) е решил да "обяви освобождението на цялата страна, когато бъде освободен Сирт".

Изявлението му свидетелства за промяна в досегашната позиция, която беше, че планът за изборите няма да бъде задействан, докато новите власти не установят контрол върху цяла Либия.

Войските на ПНС напредват към центъра на Сирт, но верните на Кадафи сили все още здраво държат Бани Уалид, отбелязва БТА. Военният командир на Триполи Абдел Хаким Белхадж призова останалите въоръжени формирования да изтеглят оръжията си от столицата и ги обвини, че тероризират жителите на града.

"Нужно е всички, които ги е грижа за сигурността и стабилността на Триполи, да работят с нас за възстановяването им. Необходимо е да спрем присъствието на тежки оръжия и да не допускаме тяхното разпространение освен сред упълномощените страни", заяви той.

Изказването му идва на фона на нарастващата тревога от евентуален конфликт между стеклите се в Триполи въоръжени групи, стремящи се да получат дял в бъдещото управление след свалянето на Кадафи.

Британският в. "Гардиън" насочва вниманието си към изявленията на новите либийския лидери, че войната е приключила. Според тях войната на практика била спечелена, въпреки че ожесточените сражения в родния град на Муамар Кадафи и един от последните бастиони на лоялистите продължават, а Бани Уалид все още е под контрола на силите, подкрепящи Кадафи.

Последните опити да се сложи край на политическата криза в Либия, уверенията за формиране след време на правителство и за произвеждане на избори идват в момент, когато военните командири обявиха започналото вчера поредно настъпление към Сирт за "последното нападение". Бойците на новата власт, подкрепяни от натовски самолети, не напредват бързо в завладяването на Сирт и се натъкват на ожесточената съпротива на лоялистите. Продължаващите вече седмици наред сражения предизвикаха хуманитарна криза сред мирното население на Сирт, отбелязва "Гардиън". През последните дни обаче стана ясно, че новите управляващи в Либия искат да приключат бързо с обсадата на Сирт.

За намеренията на новите либийски лидери пише и "Ню Йорк таймс". Обявената от временните либийски ръководители готовност да подадат оставка, след като бъде смазана съпротивата в Сирт, показва, че ПНС трябва да преразгледа версията си за победа в осеммесечния конфликт срещу Кадафи, който е в неизвестност след превземането на Триполи. По-рано членове на съвета заявяваха, че няма да обявяват окончателното приключване на конфликта, докато страната не бъде напълно омиротворена и Кадафи и неговите най-близки сътрудници не бъдат арестувани, убити или не бъде потвърдено, че са извън страната. Промяната в позицията на временното правителство е реакция на увеличаващите се критики, че временните власти не представляват цяла Либия, отражение на недоволството от бавния темп на промените в страната, която все още има усещането, че е във война. Вчерашните изявления насочват вниманието към изборите, които би трябвало да се състоят осем месеца след назначаване на временно правителство.пише "Ню Йорк таймс".