Черна гора е изненадана от възможността за отлагане на подписването на Споразумението за асоцииране с ЕС
Черна гора е изненадана от възможността за отлагане на подписването на Споразумението за асоцииране с ЕС / netinfo

Черногорският вицепремиер Гордана Джурович каза, че е "изненадана" от възможността за отлагане на подписването на Споразумението за стабилизиране и асоцииране с Европейския съюз заради спора около различното изписване на единната европейска валута в преводите на споразумението, съобщиха ТАНЮГ и черногорската държавна телевизия.

"Изненадани сме, защото работихме почтено и всичко беше договорено, така че подписването на споразумението да стане на 15 октомври", каза Джурович на заседание на парламентарната комисия за международни отношения и европейска интеграция.

Черногорският вицепремиер вярва, че все още има възможност да се постигне съответното решение и каза, че черногорското правителство ще излезе днес с официално съобщение за ситуацията.

Спорът между България и Европейския съюз за изписването на "евро" на български рефлектира върху Черна гора.

Вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин заяви днес, че засега България не е в състояние да вдигне езиковата резерва по отношение на изписването на единната европейска валута на български в Споразумението за асоцииране и сътрудничество между ЕС и Черна гора.

България от самото начало при подготовката на този договор има т.нар. езикова резерва, свързана с изписването на единната европейска валута на български език, в българския текст, припомни Калфин.

Министърът изтъкна, че България винаги е подкрепяла страните от Западните Балкани, включително и Черна гора, по всякакъв начин да се придвижват напред в европейската си интеграция и ще продължи да полага много усилия за успешното им придвижване към ЕС.

Черногорският вицепремиер Гордана Джурович отбеляза, че Черна гора се е озовала в специфична ситуация, защото не може да влияе на процеса на постигане на пълно съгласие между всичките 27 държави-членки.

"Всичко, което зависеше от Черна гора, беше направено", посочи тя.

Гордана Джурович посочи, че е в комуникация с българските колеги, които са потвърдили добрите политически отношения между двете страни.

"Те твърдят, че този спор не е свързан с отношенията между България и Черна гора, а е принципен въпрос", каза Джурович.

"Черна гора не е виновна за нищо и заслужава сега да подпише Споразумението за стабилизиране и асоцииране", каза черногорският вицепремиер.

Тя посочи, че отлагането на подписването на документа за Черна гора не би било добро, защото има динамика на европейската интеграция.

"За нас динамиката е много важна, за да имаме възможност колкото се може по-скоро да подадем молба за получаване на статут на страна-кандидатка за членство, още повече, че няма никакви политически пречки да напреднем по пътя към европейската интеграция", каза Джурович.

Черногорската парламентарна комисия за международни отношения и европейска интеграция излезе със заключение да поиска от черногорския парламент по съответния начин да се обърне към компетентните европейски институции, дори и до българския парламент, с предупреждение какви вредни последици биха настъпили в случай на отлагане на подписването на споразумението.