/ iStock/Getty Images
Мадхубала е 16-годишен слон в Пакистан, страдащ от години от зъбна инфекция и болка, причинена от счупен бивник. Българска ветеринарка е част от екипа, който го лекува. 

Мадхубала е един от четирите африкански слона, лекувани в Карачи от осемчленен екип от глобалната група за защита на животните "Четири лапи", съобщава Ройтерс. 

Посещението им става възможно след заповед на Върховния съд на Синд (SHC) в Карачи миналата година за "Четири лапи" да оцени здравето на животните, след като местни активисти за правата на животните изразиха загриженост в съда за тяхното състояние.

Докато трае интервенцията очите на Мадхубала са залепени с тиксо, краката й завързани за странични решетки, за да я поддържат по време на упойката и последващото лечение в зоопарка в Карачи.

Разходка и сафари в един от най-известните резервати в света (ВИДЕО)


Ветеринарните лекари използвали бормашини и други тежки хирургически инструменти, за да извадят заразения бивник.

„Поради дълготрайно възпаление тъканта е толкова крехка и тънка, че не е възможно да се извади наведнъж“, каза българката д-р Марина Иванова, показвайки на репортери на Ройтерс извадения бивник.

„Сега е важно за нас да се съсредоточим върху следоперативното лечение, премахването на бивника би отворило голяма рана, така че тази рана се нуждае от ежедневно почистване“, добави тя.

Цялата процедурата е продължила пет до шест часа. 

„Днес сме щастливи да започнем първата уникална процедура в зоологическата градина в изправено положение без сън или пълна анестезия, тъй като може да бъде рисковано за слона и да бъде фатално, което не искаме“, каза ръководителят на екипа д-р Аамир Халил.
 
Ройтерс