България запазва броя на депутатите си в следващия състав на ЕП
България запазва броя на депутатите си в следващия състав на ЕП / netinfo

България ще запази броя на депутатите си в следващия състав на Европейския парламент за периода 2009-2014 г. Сега страната ни има 18 депутатски места.

Това стана ясно, след като комисията по конституционните въпроси към Европарламента одобри с голямо мнозинство разпределението на местата между страните членки на Европейския съюз, предаде Франс прес.

Проектът получи подкрепата на 17 от членовете на комисията. Петима гласуваха против, а трима се въздържаха. Предстои текстът да бъде гласуван на пленарна сесия на Европейския парламент на 11 октомври, а след това - от държавните и правителствените ръководители на страните от съюза на срещата им в Лисабон на 18 и 19 октомври.

Франс прес отбелязва, че преразпределението на местата в Европейския парламент е една от последните трудности за окончателното изготвяне на текста на новия европейски договор, който трябва да бъде приет вместо отхвърлената европейска конституция. В Европейския парламент в момента има 786 депутати, но бъдещият договор предвижда броят им да бъде намален на 750, като страните членки имат максимум 96 и минимум 6 представители.

Одобреният текст намалява броя на депутатите за 17 от общо 27-те държави. Той предвижда Германия да има 96 вместо сегашните 99 депутати, Франция - 74 вместо 78, Великобритания - 73 вместо 78, Италия - 72 вместо 78, а Полша - 51 вместо 54. От големите държави броят на представителите си в Европарламента запазва само Испания, която е с 54 депутати.

Освен България места не губят още четири други страни. Това са Естония, Латвия, Кипър и Люксембург. Четири държави - Австрия, Швеция, Словения и Малта - печелят по един депутат.

Комисията по конституционните въпроси към Европейския парламент отхвърли опитите на някои депутати да увеличат броя на представителите на държавите им. Някои полски депутати, например - и от левицата, и от десницата, искаха страната им да остане с 54-ма представители.

Румънският евродепутат социалист Адриан Северин, който внесе проекта заедно с френския консерватор Ален Ламасур, призна, че взимането на решение за преразпределение на местата е трудно от политическа гледна точка. Общият ни интерес е много по-важен от възможните изборни или политически загуби, които можем да претърпим в собствените си страни, подчерта Северин.