Две споразумения за проекти, финансирани от България бяха подписани в Битоля от генералния ни консул Димитър Иванов
Две споразумения за проекти, финансирани от България бяха подписани в Битоля от генералния ни консул Димитър Иванов / МВнР
Две споразумения за 2021 г. за проекти, финансирани от Република България по линия на официалната помощ за развитие и хуманитарна помощ, бяха подписани в Битоля от генералния ни консул Димитър Иванов. Проектите са в сферата на образованието и за подпомагане развитието на капацитета за спасителни операции при бедствия, аварии и катастрофи, и са на обща стойност 84 900 лв., съобщиха от МВнР.
 
Според подписаните споразумения дружеството за „Македонско-Българско приятелство“ от град Битоля ще получи финансиране от 59 900 лв. за подпомагане на деца от социално слаби и многодетни семейства от основните и средни училища на територията на консулския окръг, както и за подобряване на образователния процес в периода, в който се сблъскваме с пандемията от коронавирус.
 
Второто споразумение предвижда сдружението „Горска служба за спасяване“ от град Битоля да получи 25 000 лв. за повишаване степента на техническа обезпеченост за провеждане на операции по издирване и спасяване на пострадали при бедствия, аварии и катастрофи. Бенефициерите изразиха своята голяма благодарност към българската държава за оказаната помощ и подкрепа.
 
Споразуменията са в съответствие с приетото по-рано този месец от Министерския съвет на Република България решение за отпускане на 835 009 лева безвъзмездна помощ за финансиране на проекти в Република Северна Македония, Молдова, Армения и Виетнам. Средствата са от бюджета на МВнР, предназначен за официална помощ за развитие и хуманитарна помощ.

Източник: МВнР