Босна подава официално документи за членство в ЕС следващия месец
Босна подава официално документи за членство в ЕС следващия месец / Thinkstock/Getty Images

Следващия месец Босна и Херцеговина ще подаде официално документи за членство в Европейския съюз с надежда да спечели статут на държава кандидат до 2017 г., съобщиха от президентството на страната.

"Ние получихме от датското президентство (бел. ред. на ЕС) дата - 15 февруари, да изпратим нашата молба за присъединяване към ЕС", посочи председателят на тристранното президентство на страната Драган Чович. "Смятаме, че сме направили достатъчно на този етап, за да подадем надеждна молба", каза още той и допълни, че се надява страната да получи официален статут на кандидатка за членство "в началото на следващата година".

Босна и Херцеговина се смяташе за потенциален кандидат за присъединяване към ЕС през 2003 г., но така и не успя да спечели официален статут най-вече заради годините на политически спорове между сърби, хървати и мюсюлмани, които затрудниха необходимите реформи в страната.

В опит да задвижи процеса по присъединяването на Босна, през 2014 г. ЕС предприе различен подход спрямо страната като се фокусира върху икономически реформи, вместо върху конституционални въпроси. Нивата на безработица в балканската държава са над 40%, което е и сред най-високите в Европа.

Миналата година Босна подписа декларация за провеждане на реформи, някои от които, като тези за трудовия пазар, вече бяха приети. Според Чович местните власти са успели да се споразумеят и за координационен механизъм, позволяващ различните нива на управлението да "говорят с един глас" пред ЕС - нещо, на което Брюксел също особено държи.

Източник: БГНЕС