/ БГНЕС
Командването на руския Тихоокеански флот обвини военен кораб на САЩ, че за малко не е причинил сблъсък с руския разрушител "Адмирал Виноградов" във водите на Източнокитайско море, предаде ТАСС.

Русия заяви, че американският кораб "Чансълърсвил" се е доближил на 50 метра от руския кораб, който трябвало да направи спешна маневра, за да избегне сблъсъка.

Според изявление на говорител на Седми флот на САЩ, цитирано от Ройтерс, руският разрушител се е доближил до американския кораб на разстояние между 50 и 100 фута (ок. 15-30 м), което е принудило екипажа на "Чансълърсвил" да поеме "пълен назад", за да не се допусне сблъсък.

Руският разрушител от клас "Udaloy I DD 572" (по класификацията на НАТО) извърши "опасно и непрофесионално доближаване" до американски ракетоносец във Филипинско море, каза говорителят командор Клейтън Дос. Той нарече "пропаганда" руските твърдения, че американският кораб е действал опасно, съобщи Ройтерс.

ТАСС отбеляза в заглавие, че крайцер на САЩ е попречил на военен кораб на Руската федерация да навлезе в Източнокитайско море.
БТА