/ БГНЕС
Бесарабски българин е сред задържаните в Русия украински моряци. Това е Владимир Варимез от украинското село Бановка.

Информацията бе потвърдена за Дарик от кмета на селото Виктор Генчев, както и от бащата на моряка – Константин Варимез.

Руски съд постанови и останалите девет украински моряци да бъдат арестувани


Общо 24-ма моряци бяха задържани в Русия, след като в неделя руските военноморски сили откриха огън и задържаха три украински кораба в Керченския пролив.

Пред Дарик бащата на Владимир – Константин Варимез заяви, че няма никаква връзка със сина си, а за последно го е виждал преди няколко месеца.

Министерството на външните работи на Република България още вчера е било уведомено, че украински гражданин от български произход, на служба в украинската армия, е сред задържаните войници на борда един от трите кораба, опитали се да преминат Керченския пролив. Това съобщиха от пресцентъра на МВнР.

По информация на кмета на родното му село той няма българско гражданство. Данни, че въпросният човек е български гражданин, няма и в информационните масиви в България.

Страната ни ясно е заявила, че настоява за незабавно освобождаване на всички моряци от трите украински кораба. Ако при допълнителни проверки се установи, че задържаният е и български гражданин, ще му осигурим консулска защита, посочват от МВнР. Българското Генерално консулство в Одеса е във връзка с кмета на родното село на украинския войник от български произход.