Александер де Кро
Александер де Кро / ЕС
Белгия не е подкрепила част от новите санкции срещу Русия, одобрени и влезли в сила вчера, съобщи белгийският премиер Александер де Кро, цитиран от местни медии.

Той поясни, че страната е гласувала с "въздържал се" по въпроса за налагане на ограничения над вноса на руска стомана. Причината е, че два белгийски металургични завода ще бъдат пряко засегнати от тази мярка.

Де Кро отбеляза, че с това гласуване в Съвета на ЕС Белгия е останала съпричастна с европейския подход за санкции срещу Русия заради войната в Украйна. Според него трябва да се прецени как да се запази подкрепата на европейските граждани за подобни мерки, които се отразяват и на европейската икономика. Ако икономическата цена се повиши и хората започнат да губят работните си места, ще стане трудно, коментира той.

По неговите думи Белгия ще подкрепи възможността за налагане на забрана за внос на руски диаманти, ако подобно предложение се окаже необходимо и бъде разгледано от държавите в ЕС. Той отбеляза, че въведените санкции срещу Русия са довели до значителен спад в товарооборота на пристанището в Антверпен.
БТА